EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Радев, АЕЦ "Белене", руските подигравки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Радев, АЕЦ "Белене", руските подигравки

mail13:40 | 22.05.2018прегледи 2227 коментарикоментари 0


В тв интервю министърът на енергетиката Теменужка Петкова  каза, че има заявен интерес от няколко инвеститора към АЕЦ "Белене Това са китайската компания CNNC, френските Framatom и Areva. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Първият вариант е оборудването да стои на площадката и нищо да не се прави с него. “Това означава 3 млрд. лв., които са инвестирани в тях, да бъдат отписани. Това крие риск и за декапитализация на НЕК”, заяви Петкова и допълни, че съхранението на оборудването ще струва над 6 млн. лв. годишно.

Вторият вариант, който е за продажба на съоръженията, ще е с много големи загуби, защото няма да може да се достигне до платената цена и е почти невъзможно да се случи, като припомни, че е имало опити за продажба.

Третата опция е строителство на АЕЦ “Белене”, като са разработени няколко подварианта. Вариантът централата да е със 100% държавно участие е отхвърлен, защото НЕК няма нужните средства. При възможността за изцяло частен проект ядреният риск остава за България.

Енергийният министър заяви, че най-оптимален е вариантът, в който държавата да участва чрез НЕК в проекта. Надеждата е, че апортната вноска ще даде поне блокираща квота на НЕК в проекта.

В петък Петкова заяви пред журналисти, че тепърва ще бъде правена пазарна оценка на проекта, за да се даде информация с какъв дял ще може държавата да влезе в проекта.

Нашата цел е до края на годината да бъде разработена процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белена" и да бъде даден старт на тази процедура. Ако се тръгне в посока реализация на проекта, той може да бъде реализиран до 7-8 години, коментира по-късно Петкова.

В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия, критикува кабинета Румен Радев след среща в Москва с руския премиер Медведев.

А идеята му за газопровод "Български поток"  стана също повод за ирония по отношение на България от руски експерти. „Смешни българи, първо не искат газопровод, а после – искат.” Това написа ръководителят на Центъра аз икономически изследвания на Института за глобализация и социални движения в Русия Василий Колташов в пост във фейсбук, след като публикува свое интервю за Федералната новинарска агенция. Ето какво казва пред медията:

„За разлика от София Москва не проявява интерес от „Български поток”. България е една от страните, които блокираха строителството на „Южен поток”. Тогава в София бяха категорично против. Едва ли „Газпром” продължава да храни доверие към България.

Сега ръководството на страната е уплашено, че ще трябва да плаща за газ повече, защото ще има транзит на синьо гориво от други държави.

Когато България блокира „Южен поток”, тя действаше в интерес на САЩ. И какво би й попречило в друг момент също да работи за САЩ? Между другото „Газпром” има интерес да разпространява газ на доста по-голяма територия от България. На компанията й е много по-изгодно да доставя синьо гориво на юг - в Италия, Испания, Франция. Затова според мен преговорите ще бъдат сложни.”

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg