EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рагин: От 15.ХІІ ще се пуши!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рагин: От 15.ХІІ ще се пуши!

mail11:30 | 11.12.2012прегледи 3065 коментарикоментари 8


 

 

Силвия Стоядинова
Протест на собствениците на заведения срещу забраната за тютюнопушенето на закрито ще има, съобщи председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. От 15 декември собственици на хотели и ресторанти ще позволяват на клиентите си да пушат в заведенията. Рагин коментира, че е предупредил колегите си да не се стига дотам, но те предпочитат да платят глоба, но да изразят позицията си. Основният аргумент е, че в някои заведения спадът в оборотите стига до 80%, след приемането на забраната. БХРА алармира и за друг проблем, свързан с новата цена за достъп до електроразпределителната мрежа, въведена от 1 юли тази година от ДКЕВР. Преди промяната цената на електрическата енергия е била еднаква за всички видове абонати. Сега увеличението за стопанските субекти достига 350%, без оглед дали се ползва ток, или не, твърди Благой Рагин. От тази допълнителна такса са засегнати цялото южно Черноморие и ски и спа курортите. Засега хотелиерите задържат цените, но ако проблемът не се реши, ще се наложи увеличение в цените на предлаганите услуги, посочиха още от бранша. Членовете на БХРА и БАТА сигнализират за проблема в открито писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, тъй като така допълнително се утежнява бранша . Какви са другите проблеми в туризма, как вървят ранните записвания и ще се организира ли референдум за ски туризма за EconomyNews.bg коментира Благой Рагин.

Г-н Рагин, ще има ли протест на собствениците на заведения срещу отмяната на пушенето?
Да. Този протест и натиск идва от нашите регионални структури. В провинцията е много притеснено и най-вече в градовете Велико Търново, Стара Загора, Нова Загора, Добрич, Русе, Видин, Пловдив. Ние алармирахме собствениците затова, че се очакват такива граждански неподчинения, тоест вече да позволят да се пуши в заведенията и те са изпратили спешна заповед до мениджърите да не предприемат тези акция, но мениджърите засега не се подчиняват. Готови са да плащат и глоби, за да осъществят кампанията. Явно за да се стигне до тази крайност са много притеснени. Ние вече имаме насрочена среща с ресорния министър Делян Добрев и ще видим той какво ще направи, защото той е човекът, който трябва да ни защитава, а не Министерството на здравеопазването. 57% от данъците, които се събират, за да се плащат заплати на администрацията, на военни , на полиция, на данъчни, се реализират от сферата на услугите. Това е така , защото е голяма криза в момента. Ние ще поискаме срещи и с парламентарните групи, към всички, за да не се политизира проблема, тъй като това е в интерес на цялата страна.
Имаше предложение след 10 часа да се пуши във заведенията, но това не е решение на проблема, защото ресторантите остават извън борда при това решение. Така че делението на нощни и дневни заведения не е добра идея. Ако се помага, трябва да се помага на всички, иначе ще настане голямо напрежение вътре в гилдията. А това не в полза нито на държавата, нито на ресорното министерство, нито на нашия бранш.
Няма ли да се нарушат правата на непушачите, ако се отмени забраната?
Добър въпрос. Моите колеги сега ме питат: Г-н Рагин, непушачите спечелиха и не се пуши в заведенията. Къде са сега тогава непушачите, защо не идват, да се радват на победата си. Те не ходят вече на заведения. А би трябвало да идват и да докажат, че са прави. Ако е така, ние веднага ще застанем за тях, но да напълнят заведенията. 80% е спадът на оборота, който се отчита след забраната.
Според мен тези, които създават материалните блага, които разкриват работни места и които плащат данъци, тяхната дума трябва да има по-голяма тежест. Това е моето мнение, но има и хора, които не мислят така. Затова трябва да има дебат и правителството да решава и да си носи отговорност. Ние просто съобщаваме, че има проблем.
Проблемът дали не е просто икономически?
Как изведнъж ще има спад с 80% на някои заведени? Няма такова нещо. Проблемът си е просто субективен. Освен това всички заведения са свързани с НАП. Винаги може да се провери дневния оборот. Всяко кафе ,което се изпие в едно заведение, автоматично, по електронен път се вижда в НАП. Така че няма измама и това може да се провери дали е така или не.
Какво става с проблема с еколозите. Ще организирате ли наистина референдум?
Еколозите изядоха 1 млрд. лв. от БВП, от заплатите, от пенсиите, блокирайки един от най-добрите според мен закони, а именно Закона за горите. Този закон имаше за цел да направи конкуренция в зимните ски спортовете , за да може освен четирите големи курорта, да се направят още 20 такива като Чепеларе, Смолян, Добринище, Семково, които да пуснат картите по 20 лв. В този случай щеше да има конкуренция и тогава нямаше да скачат еколозите срещу олигарсите. А сега те фактически направиха олигарсите монополисти. Как да им го обясним не знаем, но те бяха подведени. Много от тези скиори, които са били на Орлов мост, като ме видят и ми казват: „Господин Рагин, извинявайте, ние емоционално се втурнахме, сега осъзнаваме какво сме направили. Но това е демокрацията”.
Има ли шанс да се оправят нещата?
Мисля, че до изборите едва ли ще е възможно, но след това ще видим каква ще е обстановката. Ние искаме диалог с тях, не искаме силово да налагаме този закон, но нека ни убедят с аргументи. Защото и ние имаме проблеми, но не сме отишли на Орлов мост да блокираме пътя. Казваме че имаме проблеми с монополисти, с пушеното, но не сме тръгнали да се налагаме със сила на непушачите. Така че силовото налагане на една част от обществото върху друга не е здравословно.
А как вървят ранните записвания за сезона?
Много добре. Колегите обаче задържат цените - на себестойност работят вече трета година и България е определена като дестинация в първата десетка на Европа и света като съотношение качество:цена. Имаме най-добрата материална база и най-приемливите цени.
Кои чужденци най-много ни посещават и за колко дни?
Преди бяха гърците, сега най-много идват румънците, туристите от Русия, Англия. Намаляват обаче дните, за които идват. Преди тези, които идваха за 8 дни, идват за 6, тези, които идваха за 6 - за 4. Като цяло гледат да си намалят разхода.
Какво мислите за въвеждането на доброволните стандарти в туризма?
Всичко, което е създадено за подобряване на качеството, го подкрепяме. Искаме да се даде обяснение защо цените са скрити и искаме те да отпаднат. Можете ли вие вкъщи да кажете колко ток ще изхарчите. Ако е меко времето през декември консумацията ще падне , оттам и цената. А ако е много студено, ще харчите повече. Ако е повече плащате, ако е по-малко пак плащате. Е как да стане така.
Ако не се вземат предвид исканията ви, докога ще може да задържате цените, без да ги увеличавате ?
До края на годината ще можем, вързали сме ги нещата. Но от другата година вече няма да можем.

 


 
Коментари
 
emil - 11-12-2012 г. 16:40:02

Целта на забраната не е да намалява оборота на заведенията а да отучи нацията от този индиански навик.

Димитър Гюлев - 12-12-2012 г. 20:52:08

Ако върнат тютюнопушенето - сменям държавата!!! Останете си в заведенията с пушачите. Моите деца ще живеят в нормална държава...

Иван - 13-12-2012 г. 10:32:51

В тази държава закони няма ли?!? Щели да пушат и да го позволяват! Ами да ги изпраскат с една две ... глоби. Да им отнемат лиценза. То вече се пуши на много места и пак стана непоносимо.

Венко - 13-12-2012 г. 12:21:17

Аз пък в знак на протест против намерението да се погазат законите на страната ми, обявявам, че ако някой запали в заведението, в което съм и наглият кръчмар се направи на ударен, няма да си платя сметката :)

Сергей Василев - 13-12-2012 г. 12:29:59

Ръгин да не се прави на ударен, а да каже с колко процента се увеличиха цените в заведенията от как е въведена забраната, вместо да се оправдава с нея. По мои наблюдения увеличението е между 30% и 50% при инфлация за същия период доста под 10%. Какво искат тия алчни кръчмари? Хората да им носят и последните си стотинки, а те срещу това да разрешават на разни нагли типове да ги тровят ли? Я по-добре да пометат пред кръчмите си и да си изперат покривките.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg