EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Работодатели ще наемат повече хора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работодатели ще наемат повече хора

mail17:30 | 13.03.2012прегледи 799 коментарикоментари 0


Българските работодатели очакват темпът на наемане да започне да се подобрява постепенно в сравнение с предишното тримесечие, показват резултатите от обзорното изследване на Manpower за заетостта, публикувано днес. Нетният обзор за България от +8% се подобрява с 4 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2012 г., но същевременно намалява със 7 процентни пункта, съотнесен към същия период на миналата година. От общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, близо един от 5 посочва, че ще наема персонал за периода април-юни.
“Добрата новина е, че за шесто поредно тримесечие, българските работодатели продължават да отчитат намерения за увеличаване на работната си сила през идните месеци. Лошата новина е, че в следствие на повишените критерии и изисквания на компаниите в процеса на подбор, е изключително трудно да се намери подходящия кандидат и много обявени позиции остават незаети поради разминаването в търсени и предлагани умения. В същото време, огромен брой кандидати подават автобиографии за позиции, за които смятат, че са подходящи”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. Разбира се, има работодатели, които казват, че ще намаляват персонала в идните месеци, но техният процент се запазва стабилен на ниво от 10% както за предстоящото, така и за предходното тримесечие и миналата година,” Това би могло да означава, че бизнес климатът се стабилизира, и че работодателите започват да се чувстват малко по-уверени в перспективите за бъдещето.”
“Все пак, въпреки предпазливо оптимистичните планове за наемане сред българските работодатели, очевидно се наблюдава разминаване между търсените и предлаганите умения; кандидатстващите за работа не винаги съумяват да преценят точно дали тяхната квалификация отговаря на изискванията на работодателите, особено когато сами търсят работа, а не чрез HR агенция” допълва г-жа Василева. “В опита си да запълни част от тези разминавания, от Министерство на образованието и науката наскоро обявиха проект на стойност 96 млн. евро, целящ да заздрави и синхронизира връзката между учебните програми и действителните знания, които работодателите търсят. Програмата ще предостави на близо 73,000 студенти възможност за близко взаимодействие с компании от България, за да натрупат така необходимите бизнес умения.”
Работодатели от всичките пет анкетирани региона в България отчитат позитивни намерения за наемане.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg