EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работодатели готови да вдигат заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работодатели готови да вдигат заплати

mail14:07 | 16.07.2021прегледи 721 коментарикоментари 0


Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината. Това е един от изводите от проучването „Заплати и допълнителни придобивки - тенденции” на ManpowerGroup България. То анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца.

Почти половината (49%) от анкетираните 513 работодатели от 12 бизнес сектора споделят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а 2 процента прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

„Обнадеждаващо е, че по-малко от 1% от българските работодатели планират да намалят месечните възнаграждения, докато всяка втора компания предвижда увеличения. Интересна тенденция в секторите „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг“ е изравняването на нивата на заплатите в София и в страната - развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година,” коментира Мария Стоева, мениджър екип „Продажби и бизнес развитие” в компанията.

Липсата на кандидати за дефицитни позиции е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират ръст на възнагражденията, за да си осигурят достъп до таланти. Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“, където 66% от анкетираните планират да увеличат месечните възнаграждения. В сектор „Производство” 49% от работодателите споделят сходни планове, 44% прогнозират ръст в сектор „Търговия” и 58% - в сектор „Консултантска дейност”.

Увеличения се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване ифармация“ и „Автомобилна индустрия“. Най-висок ръст на месечните възнаграждения се очаква в регионите на София, Бургас и Варна, където работодателите прогнозират увеличение между 10% и 20%, както и в Пловдив с планирано увеличение в рамките на 10%.  

23% от организациите планират да добавят нови придобивки към компенсационните пакети на служителите и работниците си или да увеличат размера на съществуващитe.

Най-предпочитаната придобивка за момента е възможността за работа от разстояние.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg