EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работниците от „Брикел” стачкуват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работниците от „Брикел” стачкуват

mail11:43 | 18.10.2010прегледи 1220 коментарикоментари 1


Работниците от дружеството "Брикел", собственост на бизнесмена Христо Ковачки, започват протестни действия срещу решението на държавата до края на октомври да затвори предприятието. От двата синдиката настояват, правителството да приеме предложението на собственика да инвестира в изграждането на сероочистваща инсталация на три от котлите, за да се предотврати пълното затваряне на дружеството, съобщи БНР.
Мирните протестни действия ще продължат до петък. След това работниците заплашват с гражданско неподчинение.
Гражданите на Гълъбово ще подкрепят протеста, защото със затварянето на дружеството ще бъде спряно топлоподаването за всички обществени сгради и училища в общината.
Днес протестиращите енергетици от "Брикел" - Гълъбово, блокираха за 15 минути пътя Свиленград-Русе. До струпване на автомобили не се стигна, а водачите на камиони заявиха пред журналисти, че са солидарни с исканията на работещите в топлоцентралата и брикетната фабрика.
Около 2000 души се събраха тази сутрин на едночасов протест срещу решението за затваряне на "Брикел", организиран от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". Към работещите във фирмата се присъединиха и излизащи от нощна смяна миньори от "Мини Марица-изток", представители на учителските синдикати и жители на община Гълъбово.
С лозунги "Искаме заплати, а не социални помощи", "Господин Борисов, ние сме с вас, помогнете ни!", "МОСВ погубва "Брикел", протестиращите под дъжда изслушаха ораторите. Те поискаха политическо решение, позволяващо да продължи работата на
топлоцентралата и изпълнението на инвестиционната програма за привеждане на мощностите в съответствие с европейските екологични норми. Отново бе поискана оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. 
"Искаме един по-компетентен поглед към "Брикел". Настояваме за запазване на работните места и социалния мир в общината.
Възможно е да се работи с половината от мощността, като през това време се изгражда и сероочистващата инсталация. Затварянето на ТЕЦ-а ще остави без отопление болниците и училищата в Гълъбово, както и много семейства", каза председателят на КНСБ в дружеството Диана Тунева.
По думите й, ако до петък не бъдат чути, синдикатите ще пренесат протеста си пред Министерския съвет и ще искат среща с министър-председателя Бойко Борисов.

 


 
Коментари
 
ivanova - 16-11-2010 г. 15:24:17

Работниците стачкуваха за да си запазят работните места, защото това е техният поминък и в условията на тежка икономическа криза професията "енергетик" се предобива с висококвалифициран труд и практика!! Енергетик не се става за година, две!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg