EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работници и горещините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работници и горещините

mail13:30 | 10.07.2023прегледи 903 коментарикоментари 0


Европа беше обхваната от тежки горещи вълни през лятото на 2022 година, придружени с горски пожари, суши и смъртни случаи, доказващи това, което мнозина вече знаят - екстремните метеорологични условия могат да имат опустошителни последици за света, пише Си Ен Би Си.

Що се отнася до температурите през по-топлите месеци, развитието изглежда е еднопосочно.

Метеорологичната служба на Обединеното кралство прогнозира, че до 2070 година летата в страната ще бъдат с между 1 и 6 градуса по Целзий по-топли и с до 60 процента по-сухи. Глобалните горещи вълни, свързани с изменението на климата, вероятно ще се увеличат, предвиждат още от метеорологичната служба. Тази седмица службата съобщи, че миналият месец е бил най-горещият юни в историята на Обединеното кралство.

През май 2023 година Световната метеорологична организация предупреди, че има 98 процента вероятност следващите пет години да бъдат най-топлите в историята.

Последствията от една по-топла планета ще бъдат многостранни и ще засегнат милиарди хора - и светът на труда не прави изключение.

Доклад на Института на машинните инженери (IMechE) очертава как работещите могат да бъдат засегнати от покачването на температурите.

"Има цял набор от проблеми, освен хората просто да се уморяват и изтощават, и да не могат да се съсредоточат върху задачите, които се опитват да свършат", казва Тим Фокс, водещ автор на доклада, пред Си Ен Би Си.

Това включва "по-висок потенциал за инциденти, тъй като когнитивното мислене на хората не е толкова остро, колкото би било по принцип", допълни още той.

Проблемите, свързани с производителността, се отнасят и за оборудването, съоръженията и сградите, каза Фокс. "Прегряването в крайна сметка води до загуба на икономическа производителност и оказва влияние върху националната и международната икономика", допълва той.

Икономическите загуби, дължащи се на топлинен удар на работното място, през 1995 година, се оценяват на 280 милиарда щатски долара, посочи ООН.

Предвижда се те да нараснат до 2400 милиарда щатски долара през 2030 година, като въздействието на увеличаващите се температури ще бъде усетено най-вече в страните с по-нисък среден и нисък доход.

Доклад на Международната организация на труда (МОТ), публикуван през 2019 г., посочва кои сектори вероятно ще понесат тежестта на покачващите се средни температури.

Очаква се работещите в строителството и селското стопанство да бъдат най-засегнати, със съответно загубени 60 процента и 16 процента от работните часове, поради топлинния стрес през 2030 година.

Други работни места на открито също могат да бъдат засегнати. В интервюто си за Си Ен Би Си, Фокс очерта потенциалните предизвикателства, пред които са изправени работниците в петролни рафинерии, газови заводи и химически предприятия.

Всички горепосочени роли, каза той, включват "доста голяма външна дейност", като работниците би трябвало да носят предпазващо облекло, заради естеството на тяхната работа.

Това облекло може да бъде доста тежко за носене и запарващо, дори при студено време, казва Фокс.

Заводите са друга сфера, относно която възникват тревоги. Фокс отбелязва, че сгради от този тип не са специално проектирани за справяне с топлината.

"Те са пълни с оборудване, което генерира много топлина и е много трудно за фабрики и големи складови сгради да се охлаждат пасивно",  каза той.

Фокс отбелязва, че офис сградите в страни с умерен климат, като Обединеното кралство, "могат да станат доста горещи", защото не са инсталирани достатъчно климатици.

Справяне с проблема 

Ситуацията като цяло изглежда тежка. За мнозина подготовката и адаптацията ще бъдат от решаващо значение.

Института на машинните инженери посочва, че това ще включва промени в дизайна и инфраструктурата на сградите и други физически активи и системи, както по отношение на тези, които вече съществуват, така и на тези, които тепърва ще бъдат построени или проектирани. Това ще засегне всички сгради, включително тези за образование, отдих и офис цели. 

В изявление, публикувано заедно с доклада през април, организацията заяви, че също така настоява за спешна актуализация на "указанията, свързани с въздействието на топлината върху работната сила", така че фирмите да могат да изготвят планове и да въвеждат промени в работната си среда.

В други части на света се правят планове да се забрани работата при твърде високи температури.

През май министърът на труда и социалната икономика на Испания, Йоланда Диас, написа в Туитър, че ще бъде забранено извършването на "определени работни дейности през светлата част на деня" при екстремни температури.

Диас каза, че подобни забрани ще влизат в сила, когато Държавната метеорологична агенция, издаде "червени" или "оранжеви" предупреждения за времето.

Позовавайки се на испанското министерство на труда, Ройтерс отбелязва, че този ход ще засегне сектори като селското стопанство и уличното почистване. Според информационната агенция през лятото на 2022 година уличен метач в Мадрид е починал от топлинен удар.

Профсъюзите също заемат твърда позиция, когато става дума за работа в екстремни условия.

Британският синдикат "Юнайт" (Unite) подчертава колко са важни адекватната вентилация на вътрешните работни пространства, осигуряването на сенници за работниците, които са изложени на пряка слънчева светлина, и спирането на всякаква работа при екстремни температурни условия.

Сред широкия спектър от необходими действия Фокс открои важността на дизайна за създаване на безопасна и удобна работна среда в моментите на по-горещо време.

Той призовава за напълно нов подход към охлаждането, който да не разчита на използването на климатици, тъй като те имат значителен отпечатък върху околната среда. 

Трябва да проучим по-традиционни решения за естествена вентилация, като използване на сянка и вътрешни дворове, каза експертът.

Ако не се направи нещо през следващите години и десетилетия, икономическото въздействие от по-екстремните горещи вълни и цялостното повишаване на сезонните температури ще се засили, предупреждава Фокс. 

снимка:pixabay.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161