EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работните заплати в аутсорсинг сектора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работните заплати в аутсорсинг сектора

mail08:15 | 26.09.2023прегледи 608 коментарикоментари 0


През последните години секторът на бизнес услугите (BSS) се превърна в крайъгълен камък на глобалния икономически растеж и жизненоважен източник на възможности за заетост.

Wyser, водеща международна компания за търсене и подбор на среден и висш мениджмънт и част от Gi Group Holding, представи доклад за 2023 г. за заплатите и тенденциите на пазара на аутсорсинг услугите, създаден от Grafton - една от компаниите в холдинга.

Докладът представя сравнително проучване и анализ на заплатите в 432 организации, които Gi Group Holding обслужва като клиенти.

Състоящ се от центрове за споделени услуги, глобални бизнес услуги, аутсорсинг на бизнес процеси (BPO), аутсорсинг на информационни технологии (ITO) и центрове за научноизследователска и развойна дейност (R&D), пазарът на BSS е критичен двигател на иновациите и оперативната ефективност. Докладът изследва пазара на BSS в 15 държави като си поставя отговорната задача да идентифицира основните предизвикателства и силни страни, които характеризират този бързо развиващ се сектор.

Секторът на глобалните бизнес услуги се оценява на над 1 трилион евро, като значителна част се приписва на BPO и ITO пазарите. Индустрията бележи постоянен растеж, воден от нарастващото търсене на рентабилни и ефективни решения в различни индустрии.

В този сектор работят милиони професионалисти по целия свят, предлагайки разнообразни възможности за работа и допринасяйки значително за глобалната работна сила.

В Европа дигитална трансформация и засилено внедряване на облачни решения играе ключова роля. Също и преминаване към многофункционални споделени услуги и GBS модели. Нарастващ акцент има и върху екологичните, социалните и управленските фактори (ESG).

Централна и Източна Европа е регион, който се превърна в предпочитана дестинация за SSCs и R&D центрове поради своята добре образована работна сила, конкурентни цени и стратегическо местоположение в рамките на Европейския съюз.

“Аутсорсинг секторът на България става все по-важен за икономиката с всяка година. Делът за аутсорсинг на информационни технологии (ITO) е най-големият, съставляващ около 52% от индустрията. Аутсорсингът на бизнес процеси (BPO) представлява приблизително 45%, а научноизследователската и развойна дейност (R&D) съставлява останалите 3%. Скорошният растеж на нови аутсорсинг компании се наблюдава предимно в секторите BPO и ITO, като подсегментът на центровете за споделени услуги (SSC) е най-динамичният“ – коментира тренда в страната Ивелина Петкова, Бизнес Мениджър в Wyser България.

В проучването на пазара на заплатите в аутсорсинг сектора България води класацията (с малки изключения за определени работни позиции)  по най-ниско заплащане, както за стартовите позиции, така и за средния и висш мениджмънт.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg