EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работна група за интерконектор България/Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работна група за интерконектор България/Македония

mail07:05 | 23.06.2017прегледи 860 коментарикоментари 0


Да се създаде съвместна работна група, която да проучи възможностите за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Македония. Това е предложил министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с македонския премиер Зоран Заев, който е на посещение в България, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.
    Още през 2012 г. газовите оператори на двете държави са разговаряли по идеята за изграждане на интерконектор и тогава "Булгартрансгаз" е дал подкрепа за проекта, е припомнила министър Петкова. По нейните думи работата по бъдещия интерконектор трябва да продължи с информация за предпроектното проучване и за пазарния интерес към връзката.
    Както е известно, през 2015 г. в Дубровник 15 държави от ЕС и енергийната общност, включително и Република Македония, подписаха Меморандум за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на газовите доставки. Страните се договориха да работят заедно за ускоряване изграждането на липсващите газови връзки, както и за разрешаване на проблемите, които възпрепятстват сигурността на доставките и развитието на интегриран и конкурентен енергиен пазар в региона. Един от проектите, заложени в плана за действие към меморандума, е изграждането на интерконектор между двете страни, се отбелязва в съобщението.
    Министър Петкова е информирала македонския премиер Заев за напредъка по изграждане на интерконекторите със Сърбия, Турция и Гърция.
    Между нашите страни съществува широко поле за развитие на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, е казала енергийният министър.
Македонският премиер Зоран Заев е потвърдил, че един от основните приоритети на новото правителство е енергетиката. Той информирал министър Петкова за осигуреното финансиране в размер на 2 млрд. евро за газифициране на страната. Засега само община Струмица е газифицирана, но ние искаме да покрием поне 63 процента от отоплението на детски градини и общински сгради с газ, е казал Зоран Заев. По неговите думи България може да осигури експертизата за реализиране на тази цел. Заев припомнил също, че в повечето случаи Македония разчита на внос от България при недостиг на електроенергия.
    Двете страни са се съгласили, че стабилното сътрудничество в областта на електроенергетиката трябва да продължи да се задълбочава. Изграденият електропровод Червена могила - Щип - първата директна 400-киловолтова връзка между енергосистемите на България и Македония, е част от инфраструктурата на Европейския коридор номер 8. Той е етап от реализиране на стратегията на електроенергийните компании от балканските страни за улесняване функционирането на регионалния енергиен пазар. 
    Обменът на ноу-хау в производството на ток и газовата сфера са конкретните области, в които можем да си сътрудничим, смята македонският премиер.
Македонската страна е запозната с концепцията на България за газоразпределителен център и възможностите, които той ще осигури за достъп до природен газ от различни източници, е станало ясно още по време на срещата. В разговора Зоран Заев е потвърдил интереса на нашите съседи да получават синьо гориво от българската страна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150