EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работи ли наистина планът "Юнкер"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работи ли наистина планът "Юнкер"?

mail12:33 | 09.06.2016прегледи 902 коментарикоментари 0


Първите резултати от плана за мобилизиране на 315 млрд. евро инвестиции в европейската икономика ще бъдат разисквани в пленарен дебат в сряда сутрин, предаде пресслужбата на Европейския парламент (ЕП). Инициативата е сред най-амбициозните начинания на водената от Жан-Клод Юнкер Европейска комисия и според самата институция е имала успешен старт в първата си година. Гледайте на живо дискусията в пленарна зала със заместник-председателя на Комисията Юрки Катайнен на 8 юни от 10 часа българско време.

Как работи планът

Европейският парламент одобри на 24 юни 2015 г. създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на плана „Юнкер“. Фондът работи в рамките на групата на Европейската инвестиционна банка, като ЕС предоставя гаранция за 16 млрд. евро, а банката осигурява още 5 млрд. евро. Тези средства са заделени, за да покриват първоначални загуби по проекти, което позволява на банката да се ангажира с по-рискови инвестиции от обичайното, както и да привлече допълнително финансиране от публични и частни източници. Така с малко бюджетни пари се търси мобилизация на средства за мащабни начинания.

Основните направления в работата на фонда са две: реализиране на големи инвестиционни и иновационни проекти и осигуряване на финансиране на малкия бизнес чрез посредничеството на банки.

Резултатите до момента

На 1 юни Европейската комисия отчете, че досега са одобрени 64 проекта, като финансирането от страна на ЕФСИ е на стойност от 9,3 млрд. евро. По втория стълб за финансиране на малкия бизнес са сключени 185 споразумения с банки, като одобреното финансиране от ЕФСИ е за 3,5 млрд. евро. Очаква се 140 000 малки и средни предприятия да се възползват от възможностите за кредитиране.

Всички тези операции се очаква да генерират общи инвестиции в размер от поне 100 млрд. евро.

Мнозинството от одобрените до момента средства са в четири основни области – енергетиката, изследванията, транспортът и проектите в дигиталната сфера – и имат общ дял от 75% от инвестираните средства. Географското разпределение също е неравномерно, като засега доминират големите икономики в ЕС – Франция, Италия, Германия, Великобритания и Испания.

Инициативата в бъдеще

В своето съобщение от 1 юни Европейската комисия обяви намерението си да удължи действието на плана отвъд предвидените първоначално три години. Предвид интереса към финансиране на малки и средни предприятия се замисля увеличаване на мащаба на подкрепата за малкия бизнес.

Освен това Комисията възнамерява да развие допълнително услугите по предоставяне на консултации на дружества, търсещи финансиране за проектите си. Открива се и инвестиционен портал с цел да улесни контактите между инвеститори и търсещи финансиране. Ще се търсят възможности за прилагане на подобни модели на финансиране и при средствата, които ЕС отделя за страни извън границите на Съюза.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg