EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Р. Овчаров обвинен за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Р. Овчаров обвинен за АЕЦ "Белене"

mail14:40 | 17.11.2016прегледи 1780 коментарикоментари 0


Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Овчаров за престъпление по чл. 219, ал. 4, във вр. с ал. 3 и във вр. с ал. 2 от НК. Началното обвинение касае това, че в края на месец ноември 2006 г., в качеството си на Министър на икономиката и енергетиката на Република България и принципал на държавното дружество „Национална електрическа компания“ /НЕК/ ЕАД, въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на „НЕК“ ЕАД, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“ АД във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка „Белене“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Разследването на СГП е установило, че Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ АД е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро. Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ “Белене“ не се е достигнало.
От това е последвала значителна щета за „НЕК“ ЕАД в размер на 193 189 000 евро. Деянието е извършено умишлено, не съдържа признаците на по-тежко престъпление, последвалата щета е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай.
На Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „Подписка“.
Разследването продължава.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg