EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Пътят на римските императори" подписан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Пътят на римските императори" подписан

mail17:40 | 24.02.2012прегледи 800 коментарикоментари 0


Днес в Сърбия бе подписан четиристранен меморандум за разбирателство за реализацията на културно-туристическия маршрут "Пътят на римските императори", който предвижда България, Хърватия, Румъния и Сърбия да привличат туристи с общ културно-исторически маршрут, съобщи пресслужбата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В общината на старинното сръбско градче Сремски Карловци край Нови Сад подписите си под документа положиха и държавни секретари в съответните министерства на Румъния, Сърбия и Хърватия. На церемонията присъстваха генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай, министърът културата на Сърбия Предраг Маркович, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и др.
Споразумението трябва да придаде регионална специфика на общите туристически продукти на четирите страни, като използва богатото им нематериално наследство от римско време. Целта на общите усилия на четирите държави е да превърнат региона в още по-привлекателна дестинация за туристите по света.
В дискусия преди подписването под надслов "Дунавският регион и устойчивото развитие на селския туризъм" четирите страни подчертаха, че имат не само воля, но и преминават към създаване на конкретни общи туристически услуги, които да популяризират тази част на Европа чрез богатите й културни и природни ресурси. Подобен продукт вече съществува в Централна и Западна Европа и това е негово естествено продължение. "Ще обединим усилията си да направим бранда Дунав лесно разпознаваем не само на генериращите пазари и не само чрез масовите форми за туризъм, а и чрез многобройните алтернативни форми за почивка и пътуване - културен, исторически, еко-, винен, гурме, велотуризъм, СПА и др.", каза министър Трайков. Той подчерта, че сама по себе си европейската река е вече бранд и голям проект в туризма благодарение на културното си наследство и природното си богатство. Сега вече е време да се пресъздадат емоциите и преживяванията по нейния път като конкретни и атрактивни туристически услуги. В това отношение България ще направи максимални усилия да подобри инфраструктурата в своя участък. Една от първите стъпки в тази посока е именно проектът "Пътят на римските императори", който се подготвя от две години, допълни Трайков и прогнозира, че до една година инициативата ще започне да се реализира. Това ще ускори развитието на региона, в който по данни на ООН над 70% от туризма е селски и се развива от малки и средни фирми.
В партньорство с останалите страни България вече е анонсирала пред Европейската комисия проектно предложение за маршрута на римските императори, включващо маркетингов план и план за действие. Основната област на сътрудничество е
маркетингът, съвместната реклама и общото представяне на туристическите пазари в Европа и трети страни, използването на единни визуализация, лого и слоган. Останалите дейности по опазването и експонирането на обектите, както и допълнителните услуги (например съпътстващите СПА и винен туризъм за България), остават компетенция на национално равнище. Маршрутът ще ползва едно основно трасе, свързващо отделните държави. Работната група, която се създава с меморандума, ще подготви препоръчителни критерии за реализацията му. Меморандумът предвижда също обмен на експерти по управление и маркетинг,  както и на статистически данни. Церемонията, която скрепи политическата рамка на  инициативата, се превърна във финална кулминация на тридневната конференция за Югоизточна Европа "Устойчивост в селския туризъм" в Белград под патронажа на ООН. Последният й изнесен панел за бъдещото развитие на селските райони се проведе в градската управа на Сремски Карловци. Присъстваха също координаторът от  постоянното представителство на ООН в Сърбия Уилям Инфанте, ръководителят на Дунавски компетентен център Даниела Шили и др.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg