EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пътят на горивото + презантация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътят на горивото + презантация

mail07:01 | 11.02.2019прегледи 6828 коментарикоментари 0


С пълно видеонаблюдение държавата ще контролира движението на горивата у нас. Междуведомственият център ще е в ГДБОП.

Бойко Борисов, профил във Фейсбук:

Тъй като горивото е борсова стока, искаме всеки един български гражданин да знае от това, което се произвежда до това, което отива в бензиностанцията, че никой не го краде и не го лъже. Участвах в работно съвещание в ГДБОП където бяха представени системите за противодействие на контрабандата. На срещата беше демонстрирано как се проследява процесът по вноса и производството на горивата, чрез 24-часово видеонаблюдение, използване на термокамери, УКВ радио системи, радари, автоматична идентификационна система AIS.


Премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, директори на служби и ръководството на прокуратурата се събраха на нарочно съвещание в центъра.
Оказва се, че всяка институция работи, но помежду им има пропуски. За това е изграден този общ център, представители на всички ведомства да са на едно място - митници, гранична полиция, ДАНС, ГДБОП и полиция, каза Борисов и допълни, че всички те ще работят в изолирано помещение, ще ползват масивите на всяка институция.
С тази система ще спрат спекулациите колко танкера са минали, и за кои точно танкери става дума, посочи премиерът.
Росен Бъчваров от НАП обясни, че четири системи имат общи ресурси - контрол на корабния трафик, термокамери. Системата позволява дори да се наблюдават данни назад във времето.
Председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров даде висока оценка на системата. Така борбата с контрабандата ще бъде доведена до край.
Директорът на митниците Георги Костов пък отбеляза, че следващата стъпка на системата е да има камери и при извеждане на горивата от данъчните складове.

Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Това заяви още Борисов. Екипите на ДАНС, ГДБОП ще работят съвместно в строго изолирано помещение. По този начин екипите ще се стиковат по-бързо при проверките. Досега поради липсата на стиковка, не е това ефектът, който искаме, обясни премиерът. Неслучайно казах политиците да си мерят приказките. Затова искаме да покажем на българските граждани как от танкера до бензиностанциите върви горивото. Направихме го контрабандния център, както се оказа в битката с цигарите, битката с алкохола, всяка една институция работи, но луфтовете между тях са много големи. Затова направихме този център, където цялата информация е на едно място. Да може да се ползват масивите на всяка една държавна агенция. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска. Агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място, подчерта Борисов. За широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната не е известно и чуваме приказки как са изпусна милиарди, поканили сме тук и депутати. Всичките тези сигнали ги докарахме в София, сега ако някой каже нещо - вижда и проверява, отбеляза още премиерът. Очаква се с новоизградения център да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията говорителят на НАП Росен Бъчваров.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048