EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пътуващите българи с брошури за права

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътуващите българи с брошури за права

mail09:30 | 09.09.2013прегледи 511 коментарикоментари 0


Информационни брошури ще осведомяват пътуващите българи за правата им при ползването на всеки вид транспорт в рамките на ЕС - въздушен, воден, железопътен или автомобилен. Брошурите са издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в рамките на информационна кампания за правата на българските граждани в ЕС.
Брошурите предоставят информация как пътуващите могат да защитят правата си при най-често срещаните проблеми, свързани с пътуване - загуба или повреда на багаж, закъснение и други.
Информацията може да бъде намерена и на сайта на МТИТС както и на transportinfo.bg.
При въздушния транспорт в случай на анулиран полет или отказан достъп на борда на самолета, пътникът има право на обезщетение от 125 до 600 евро в зависимост от разстоянието на
полета и закъснението преди промяната на маршрута.
Авиокомпанията е длъжна да предложи избор между възстановяване на стойността на билета в седем дневен срок или нов маршрут до крайната дестинация на клиента. Ако закъснението е повече от пет часа и пътникът реши да не пътува, може да му бъде възстановена стойността на билета, предвиждат правилата на въздушния транспорт в ЕС.
Ако на ползващите самолет пътници е бил изгубен или унищожен багаж или пък той е закъснял, обезщетението е до 1220 евро, предвиждат още европейските регламенти. Пътникът трябва да
подаде жалба до въздушния превозвач най-късно до седем дни от получаването на багажа.
При ползване на воден транспорт гражданите на ЕС имат право на възстановяване стойността на билетите при отмяна на пътуването или закъснение с повече от 90 минути при заминаване.

Превозвачът е длъжен и да им предложи превоз по друг маршрут, както и храна и напитки и до три нощувки в хотел, когато това е необходимо. Правото за настаняване в хотел обаче не се прилага, ако причината за забавянето или отмяната на пътуването е лошо време, предвиждат правилата.
Право на обезщетение, ако закъснението е повече от 60 минути, имат и пътниците, ползващи железопътен транспорт. Обезщетение за загубен или повреден багаж, когато не е вследствие на произшествие, имат и пътниците, пътуващи по редовни автобусни линии в рамките на ЕС. Обезщетението е в размер до 1000 лв. В случай на смърт или телесна повреда, вследствие на произшествие, причинени по време на пътуването с автобус, се предвижда обезщетение в размер не по-малко от 220 000 евро на пътник, а при загубен и повреден багаж при произшествие - не по-малко от 1200 евро за единица багаж, предвиждат европейските правата на европейските пътници.

източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg