EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пътна карта на руско-турския газов хъб

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътна карта на руско-турския газов хъб

mail09:40 | 16.10.2023прегледи 441 коментарикоментари 0


Русия подготви и изпрати на Турция пътна карта за създаване на газов хъб, която Турция разглежда, каза руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от ТАСС. 

"Този проект в момента е на етап на обсъждане, изготвена е пътна карта, която е изпратена на турските партньори. В момента те я разглеждат. Веднага след като бъде подписана, проектът ще бъде изпълнен в съответствие с плана", каза той в интервю за руския телевизионен канал на арабски RT Arabic.

Новак отбеляза, че проектът включва преди всичко създаването на електронна платформа за търговия с газ в Турция. 

Там има много доставчици, включително Русия - един от най-големите, но има и много потребители, включително Турция и европейски страни. Очевидно е, че там трябва да има електронна борса, електронна търговия, която формира ценови котировки, каза той.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин изложи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем на транзита на газ през "Северен поток".

Турските власти заявиха, че от гледна точка на инфраструктурата в страната почти всичко е готово за реализацията на проекта за хъб, но е необходимо да се промени законодателството. Първите законодателни решения бяха взети в началото на април и засягат дейността на турската газова компания Боташ (Botas) и редица други доставчици.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg