EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пътищата вдигат строителството на крака

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътищата вдигат строителството на крака

mail13:40 | 25.10.2010прегледи 893 коментарикоментари 0


Към 20 октомври държавата е изплатила на строителния бизнес над 96 млн. лева за извършени, но неразплатени дейности, съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.
Предстоящите плащания към бранша чрез Българската банка за развитие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са на стойност 27 млн. лева, от Министерството на труда и социалната политика - 1.2 млн. лева, по програмата "Красива България" и по Социално-инвестиционния фонд - над 464 000 лева, от Министерството на земеделието и храните - над 13 млн. лева.
Глосов съобщи, че последните два-три месеца много фирми не са кандидатствали да получат вземанията си от държавата чрез Българската банка за развитие, защото най-вероятно искат да ги получат в пълен обем, а не както е предвидено - със 7 на сто по-малко. Глосов отбеляза, че нито в този, нито в следващия бюджет на държавата не са предвидени средства за изплащане на стари задължения на държавата към фирмите.

Светослав Глосов съобщи още, че към октомври 1100 фирми са заличени от Централния професионален  регистър на строителите. Фирмите не са подали годишното потвърждение в регистъра.
Новорегистрираните компании са 414. Общият брой на регистрираните строителни фирми е 4072.
Почти две трети от отпадналите фирми са от жилищното строителство и голяма част от тях са от София.
По данни за края на 2008-2009 г. общият брой на заетите в сектора е бил 263 000 души, а сега са 142 000. Отпадат главно хората с ниска квалификация. Според ръководството на камарата продължава процесът на "изчистване" на регистъра от конюнктурните фирми, създадени през2006-2008 г. по времето на бума на жилищното строителството. Отбранша не са отпаднали големите строителни фирми.
Глосов каза, че браншът не излиза от кризата, но има признаци, че това ще стане през пролетта на следващата година. Повече от 20 на сто ще е спадът на обема на строителството тази година спрямо миналата. През 2009 г. спадът беше 68 на сто спрямо 2008 г. Минимално оживление тази година има при жилищнотостроителство. Ръст на строителството има в изграждането на пътища.
Сред тенденциите в бранша ръководството на камарата открои преминаването на строителните фирми към по-висока категория по отношение на увеличаване на числен състав и дълготрайни активи.
Компаниите се преориентират към инфраструктурно строителство, защото очакват в подобни проекти приток на европейски средства през следващите години.
Очакванията на бранша да 2013 г. са за постъпления на средства главно от европейските фондове. Сред перспективните за строителството сектори през следващите години са големите транспортни проекти, инфраструктурата в малките населени места, еко и енергийните обекти. Само по проекта за АЕЦ "Белене" се очаква да бъдат разкрити над 15 000 работни места.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg