EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първото стартъп село

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първото стартъп село

mail11:05 | 05.12.2019прегледи 1124 коментарикоментари 0


Първото българско стартъп село ще бъде в община Челопеч. Общината е едно от най-малките по територия населени места в България, но има минно предприятие, което определя високия стандарт на живот в района.

Като миньор имах притеснения, че залежите рано или късно ще свършат. Търсех вариант, в който да осигуря бъдещето на Челопеч. Инициатива като стартъп село е добър вариант, тя се реализира за първи път и извън големите градове. Това каза инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч, в тв предаване.

Той сподели, че има притеснения относно стартирането на проекта, тъй като идеята е новаторска.

„Идеята на стартъпите е да се привличат хора с идеи, но поради глобализацията всички млади хора се опитват да се съсредоточат в големите градове, където е развитието и бизнеса“, обясни още Кесяков.

Димитър Василев, председател на Български Бизнес Форуми и координатор за България на инициативата Европейски стартъп градове, разказа за началото на проектите пред Bloomberg.bg.

„Преди около година ЕК обяви, че ще работи по развитието на стартъп градове. Идеята на проекта е да се насърчи работата с вторите и третите по големина градове, а не само в столиците. Той обясни, че първият пилотен проект обхваща градовете Варна и Клуж-Напока, а Челопеч се включва впоследствие.

„Първата стъпка по изграждането на стартъп селото ще е по инициатива на самата община като ще разчитаме и на държавна помощ в по-късен етап. В края на проекта ще търсим и публично-частното партньорство“

Кесяков коментира, че община Челопеч иска да покаже, че е сериозна в намерението си да реализира проекта.

„Трябва дa се обособят две площи - чисто практичната част и хотелска част, предвижда се и допълнителен квартал с еднофамилни сгради, където да настаняваме всички, които желаят да участват в този проект“.

Василев разказа за инициативата „Европейско партньорство на стартъп градовете“, в която той е коoрдинатор. До момента 15 държави участват в тази инициатива, като са включени 28 града, сред които Манчестър, Лион, Ротердам.

„Най-силното нещо на инициативата е, че се прави тясна специализация на града. Всеки град се свързва с други градове, обменя се опит, прави се връзка между иновативните екосистеми на градовете и се осъществява координация между бизнеси“, допълни още гостът.

Кметът на община Челопеч сподели, че идеята за реализация на проекта е насочена главно към образование и обучение, но следващият етап ще бъде изграждане на необходим комплекс от лаборатории и механизация.

Средните заплати тук стигат 2178 лв. и са най-високи у нас.

Най-големият работодател на селото е Челопеч Майнинг ЕАД е дъщерно дружество на Дънди Прешъс Металс Инк. Дейността на дружеството е добив и преработка на медно-златни руди от находище Челопеч и производство на медно-златен концентрат. Находище Челопеч е разположено западно от с. Челопеч, на южния склон на Стара планина в Златишката котловина и е приблизително 700 м. над морското равнище. Геоложките проучвания в района на находището датират от 1840 г. Експлоатацията на находището започва в края на 50-те годинини на XX век. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg