EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първо четене на промени в Търговския закон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо четене на промени в Търговския закон

mail09:40 | 11.11.2011прегледи 881 коментарикоментари 0


Депутатите разглеждат на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Законопроектът е с вносители депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски и група народни представители. От парламентарната трибуна Пламен Орешарски каза, че предложените изменения на Търговския закон ще дадат предпоставки за една по-добра платежна култура, да се подобри ликвидността, конкурентоспособността и финансовото управление.
Промените в Търговския закон са във връзка транспониране на европейска директива относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки. В мотивите на законопроекта се посочва, че при сегашните условия, повечето стоки и услуги се доставят между фирмите и държавни органи на основа на отложени плащания. Много плащания по търговски сделки между предприятията и между предприятия и държавни органи се извършват по-късно от предвидените в договора или в общите търговски условия срокове, което има отрицателен ефект върху ликвидността и усложнява финансовото управление. Рискът от подобни негативни последици сериозно се увеличава по време на рецесия, когато достъпът до финансиране и без това е затруднен.
Законопроектът дава право на кредиторът да изисква лихви за забава за всички плащания, извършвани като възнаграждения по търговски сделки за доставката на стоки или предоставянето на услуги независимо дали са между предприятия или между предприятия и държавни органи. Сроковете за плащане не трябва да надвишават тридесет календарни дни, освен ако в договора са обосновани спецификата и определени условия за удължаване законния срок за плащане максимално до 60 календарни дни. Лихвата за забавяне не може да бъде по-малка от законната (основен лихвен процент плюс десет процентни пункта) и не може да се изключва с договорно условие. Освен това кредиторът има право да получи минимална фиксирана сума от 80 лв и на обезщатение за други извършени разноски по събиране на вземането. Тези разпоредби, предвидени в законопроекта, не уреждат сделките извършвани с потребители, обезщетенията за щети в това число извършвани от застрахователни компании и не се отнасят за дълговете, които са предмет на процедура по несъстоятелност на длъжник, включително производство, чиято цел е преструктуриране на дълг.
По предложение на ГЕРБ депутатите приеха разискванията на промените в Търговския закон да бъдат отложени.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg