EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първо разрешително за Baltic Pipe

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо разрешително за Baltic Pipe

mail18:42 | 22.07.2019прегледи 605 коментарикоментари 0


Дания издаде първото разрешително за газопровода "Балтикпайп", който трябва да пренася газ от Норвегия до Полша. Това се посочва в съобщение на сайта на проекта, предаде ТАСС.
Компанията оператор Балтик пайп (Baltic Pipe) е получила първото разрешително от датската агенция за защита на околната среда. То е издадено на полския оператор Газ систъм (Gaz-System) за наземен участък на датското крайбрежие. Сега е необходимо да бъде получено одобрението на датските власти и за строителството на морския участък във водите на страната.
Полша потребява 15 млрд. куб метра газ годишно. Една трета от това количество добива самостоятелно на своя територия, а останалото внася. Основен доставчик е руският концерн Газпром съгласно дългосрочен договор, според който Варшава може да купува от Русия 10,2 млрд. кум метра газ годишно до изтичането на контракта през 2022 година. Сред възможните алтернативи е увеличаване на количествата втечнен природен газ, който засега се внася в малък обем от САЩ и Катар през терминала в Швиноуйшче.
Друга възможност е строителството на "Балтикпайп", който да свърже находищата в норвежкия шелф на Северно море с Полша през Дания. Планираната мощност на газопровода е 10 млрд. куб метра годишно. Полша планира да приключи строителството до 1 октомври 2022 година. Европейската комисия участва във финансирането на проекта, за който от европейския бюджет са отделени около 215 млн евро. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg