EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първо приемат БДС на млякото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо приемат БДС на млякото

mail15:00 | 01.07.2010прегледи 630 коментарикоментари 0


Държавни и неправителствени организации днес се споразумяха за въвеждането на българските държавни стандарти при храните. В срещата участваха представители на Министерствата на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма, на здравеопазването, на Патентното ведомство, на Българския институт по стандартизация, както и браншовите организации в производството на хлебни изделия и продукти от мляко и месо.
Започва изготвяне на стандартите за различните видове храни, като първият български държавен стандарт, който ще бъде въведен, е този на киселото мляко, уточни на пресконференция след срещата земеделският министър Мирослав Найденов.
Обединихме се около мнението, че трябва да защитим българските потребители и да им дадем възможността да консумират качествени продукти, посочи той.
В отговорна въпрос Найденов уточни, че стандартът въвежда изискванията за спазване на технологията на производство на българското мляко. Ако в магазина си купите мляко с логото на БДС, това означава, че ще ядете истинско българско мляко с
традиционната млечна бактерия, ако вземете бяло саламурено сирене, значи то ще бъде направено от истинско сурово мляко, заяви той.
Стандартът ще влезе в сила след обявяването му в бюлетина на БДС след не повече от две седмици, уточни министърът.
Хората вече все по-често гледат етикетите и дори това да постигнем само, вече е успех, коментира той.
Въвеждането на стандарта няма да бъде задължително, но продуктите по БДС ще бъдат на отделен щанд в магазина и потребителите ще имат право на избор, поясни министърът. Той  посочи, че Европейската комисия ни подкрепя в тези инициативи.
В момента имаме над 100 лаборатории, от които ще останат само шест, посочи Найденов. В тези лаборатории ще се изследва съдържанието на сухото мляко. Земеделският министър уточни, че паралелно с работата по въвеждането на стандартите, ще се работи и по контрола върху качеството.
Производителите, които са въвели технологията за производство по БДС, ще трябва да се регистрират в Патентното ведомство.
Според Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателите, въвеждането на БДС няма да доведе до повишаване на цените. Евентуалната бъдеща промяна на цените няма да бъде заради това, добави той.
Ако контролът на месните продукти е добър, няма да има нередности, заяви Светла Чамова, представител на месопроизводителите. Точен срок за стандартите при
месопроизводството все още не може да бъде уточнен, добави тя.
През август МЗХ ще издаде заповед за съдържанието на соя в колбасите, съобщи министър Найденов. На кренвиршите с 80 на сто съдържание на соя ще се сложи край, заяви той.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049