EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Първо получаваме 11 хил. ваксини "Модерна"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо получаваме 11 хил. ваксини "Модерна"

mail08:15 | 08.01.2021прегледи 675 коментарикоментари 0


Очаква се през следващата седмица ваксината на "Модерна" срещу COVID-19 да достигне до всички европейски държави, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов уточни, че страната ни е поръчала 500 хиляди ваксини от "Модерна", които ще бъдат за 250 хиляди граждани. Първата индикативна доставка е планирана за 11 януари, когато ще пристигнат 2 хиляди дози, посочи той.
Хладилната верига за ваксината на "Модерна" е осигурена - тя се съхранява при минус 20 градуса, а при 2 до 8 градуса може да се съхранява до 30 дни, посочи министър Ангелов. Има организация в "БулБио" за приемане, съхранение и разпределение на ваксината на "Модерна".
Ваксинирани в първата фаза са 55.39 на сто от лекарите, 20.4 на сто от професионалистите по здравни грижи, 15.31 на сто от помощния персонал, 8.9 на сто са други.
Все още сме далече от масовата ваксинация, а когато се доближим до нея, ще има ясни отговори, каза още министърът. По думите му, има готовност съвсем скоро да започне ваксинирането на ползвателите на домовете за възрастни хора, като най-напред ще се имунизират хората в домове, в които не е имало заболели.

Ваксината на "Модерна" почти не се различава от тази на "Пфайзер" по отношение на ефикасност и безопасност, коментират експерти за БНТ..

Двете ваксини имат идентичен брой участници в клиничните изпитания в рамките на 6 месеца. Но все пак Американската разработка има чисто логистично предимство - тя се съхранява при много по-високи температури, което ще я направи по-лесно приложима в отдалечени и слабо населени места.

Още информация за новата ваксина даде представителят на България в Комисията на европейската агенция по лекарствата професор Илко Гетов.

Данните за ваксината на "Модерна" и резултатите от клиничните проучвания почти съвпадат с тези на "Пфайзер" и "Байонтек". Което означава, че механизмът на действие на РНК ваксините се потвърждава и наистина си заслужават определението за ново поколение ваксини.

"Ваксините са еднакви, но не идентични, по един и същи начин е механизмът на действие. Една и съща е технологията на получаване на активното вещество", каза проф. Илко Гетов.

Клиничните изпитания на "Модерна" също показват изключително висок процент на защита и при участници с риск от тежък COVID-19, включително при хора с хронични белодробни, сърдечни и чернодробни заболявания, затлъстяване, диабет или HIV инфекция. При тези групи тя стига до 91% ефективност и тя се запазва непроменена при различните полове, расови и етнически групи. Предупрежденията отново са същите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820