EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първо заседание на парламента & програма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо заседание на парламента & програма

mail09:49 | 02.09.2015прегледи 1207 коментарикоментари 0


Амбициозна е седмичната програма на Народното събрание. Преди да се пристъпи към разглеждането ѝ, лидерите на всички парламентарни групи отправят своите политически обръщения от трибуната на парламента, в които ще се акцентира върху приоритетите за есенната сесия.
По програма точка първа в първото пленарно заседание е и първото четене на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. В дневния ред на парламента е и второто четене на Закона за предучилищното и училищно образование. Ще се проведе и блиц парламентарен контрол, на който ще участват премиерът Бойко Борисов и министри.
Преди заседанието пред служебния вход на парламента "Обществен съвет за правосъдие" изпрати народните представители на работа с демонстрация и с искане за незабавно изчистване на съдебната система от магистрати, които са корумпирани. Гражданската инициатива се обявява и против съдебната реформа, като основната критика е срещу разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии.
В комисия ще бъде обсъден новият вариант на промените в Конституцията, пряко свързани със съдебната власт. Законопроектът беше внесен в края на лятната сесия с подкрепата на повечето парламентарно представени сили. Съкратеният вариант на промените в Конституцията, свързани с главата за съдебната власт, беше подписан от 180 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт, голяма част от Български демократичен център и трима независими. Новият законопроект включва трите точки на съгласие между партиите – разделяне на ВВС на две колегии – съдийска и прокурорска, пряк избор на магистрати, създава се и възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд и засилване на ролята на Инспектората на съвета.
В предаването "Преди всички" Десислава Атанасова – депутат от ГЕБР, и Корнелия Нинова от БСП обясниха приоритетите, намеренията и амбициите през новия политически сезон:
По отношение на Конституцията, особено тези промени, които бяха гласувани, не решават нито един от истинските проблеми в съдебната система – бързина на процеса, прозрачен процес и ефективна присъда. Затова ние ще направим своите предложения по тази тема в процесуалните закони, където смятаме, че това може и трябва да се реши – Наказателно-процесуалния и Гражданско-процесуалния кодекс, заяви Корнелия Нинова.
Изключително важно е, че ние ще предложим обсъждане на Закона за училищното и предучилищното образование – тема, която многократно е дискутирана. Аз мисля, особено в контекста на настъпващата учебна година, че е време да се заемем с второто четене на този закон, заяви за "Хоризонт" Десислава Атанасова – депутат от ГЕРБ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101