EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първият хъб по биоикономика в Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първият хъб по биоикономика в Пловдив

mail15:15 | 12.10.2023прегледи 422 коментарикоментари 0


Открит бе първият хъб за биоикономика у нас. Пред БНР проф. Владислав Попов, заместник-ректор по научната и проектна дейност на Аграрния университет, обясни:

"Първият регионален хъб за биоикономика в България е инициатива, която Аграрният университет в Пловдив инициира още от миналата година, когато започнахме да работим по няколко проекта в научната, рамковата програма за научни изследвания и иновации на ЕК "Хоризонт Европа". Видяхме, че от 2017 - 2018 г. насам научните изследвания и иновациите вече се разширяват от домейна агрохранителни системи изцяло в биоикономика. Биоикономиката са всички сектори на икономиката на една държава, които използват, свързани са или зависят от биологичните ресурси".

В интервю за БНР проф. Попов подчерта, че първият хъб е в Пловдив, защото специализацията на Пловдив като регион е свързана с биоикономиката. 

По думите му една от най-важните цели на хъба по биоикономика е да започне да прилага на практика европейското законодателство в областта на биоикономиката. 

На 13 октомври ще бъде открита първата в България регионална иновационна долина. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните. Това са секторите, на които трябва да обърнем сериозно внимание, категоричен е зам.-ректорът.

Според него има интерес към биопроизводството: "Има желаещи. Има устойчива общност от около 5000 земеделски производители, които продължават въпреки трудностите и забавянето на плащанията".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg