EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първият фонд по JEREMIE стартира през септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първият фонд по JEREMIE стартира през септември

mail11:10 | 04.07.2011прегледи 495 коментарикоментари 0


През септември ще започне да работи първият фонд по JEREMIE - Гаранционният. Европейският инвестиционен фонд вече е избрал мениджърите и на Фонда за стартиращи компании и за Мезанин фонда. Очаква се тези инструменти да ускорят усвояването на средствата по ОП „Конкурентоспособност" и от тях да има истински ефект за бизнеса.
„Ние смятаме, че парите могат да бъдат усвоени и да свършат работа не само чрез грантове, но и чрез схеми за финансов инженеринг, с които да постигнем същия резултат. С подобни инструменти смятаме, че ще има възможност за кредитиране на значително по-ниски лихви от пазарните нива, включително за стартиращи и иновативни компании, които трудно намират финансиране", коментира в Габрово икономическият министър Трайков. По думите му по този начин могат да бъдат усвоени поне 90% от средствата по оперативната програма, тъй като фондовете ще правят дялово финансиране, гаранционни фондове или друг вид финансиране, въз основа на собствената си експертиза, която е и пазарно мотивирана, а не само административно. Това е начин и за елиминиране на голяма част от бюрокрацията и скъсяване на сроковете за оценка и реализация на проектите, допълни Трайков.
Иновативните компании могат да ползват ресурс от 220 млн. лева за разработване и внедряване на иновации по различни схеми на ОП „Конкурентоспособност". Един от основните проблеми, изтъкнати от мениджърите на иновативни компании, е липсата на средства за съфинансиране, които допълват безвъзмездната помощ. Затова по ОП „Конкурентоспособност" бяха разработени съвместни схеми с финансови институции, като едновременно с отпускането на гранта се получава и кредитна част съфинансиране, припомни Трайков. Пилотно този модел се прилага по Програмата за енергийна ефективност, която предоставя 200 млн. евро на предприятията по оперативната програма и 150 млн. евро съфинансиране от ЕБРД чрез 10 банки-партньори.


 


Тагове: фонд, Джерами
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg