EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първият слънчев самолет „кацна” в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първият слънчев самолет „кацна” в София

mail12:40 | 30.03.2012прегледи 1498 коментарикоментари 0


Solar Impulse е първият и единствен самолет в света, задвижван изцяло от слънчева енергия, който осъществява полети както през деня, така и през нощта, без да използва гориво и да отделя вредни емисии. През 2010 г. самолетът направи първия си 24-часов полет, захранван единствено от слънцето. През май т.г. Solar Impulse ще направи 48-часов полет от 2500 км, от Швейцария до Мароко, с междинно кацане в Мадрид за смяна на пилотите Бертран Пикар и Андре Боршберг, които са инициатори на проекта. Това ще бъде най-дългият полет на самолета досега и е подготовка за околосветския му полет през 2014 г.

На Международната изложба за Соларна енергия в София проектът Solar Impulse беше представен от инж. Мартин Гутсузян от Солвей Соди, който, освен за интересни подробности относно възникването на идеята и новаторския й дух, съобщи и основните технически характеристики на самолета: размах на крилете – 63,4 м; дължина – 21,8 м; тегло – 1600 кг с 1 пилот на борда; максимална височина на полет – 8,5 км; площ на фотоволтаичните елементи – 200 кв. м; 4 акумулаторни батерии, които са в състояние да поддържат самолета в полет през нощта; средно дневен капацитет на производство на ел. енергия – 250 W/mh.

Компанията СОЛВЕЙ се включва в проекта от самото му начало през 2004 г. като главен технологичен спонсор и партньор, предоставяйки 25 приложения, 11 продукта и 6000 детайла. Химици и физици от лабораториите в Германия, Белгия и Италия проектират и разработват иновативните технически решения въз основа на високо технологични материали. Този проект е принос в сферата на устойчивото развитие и намирането на възобновяеми алтернативни енергийни източници.

_____________________________________________________________________

Информация за компанията
Група СОЛВЕЙ - основен акционер на СОЛВЕЙ СОДИ АД, Девня, който е най-големият содов завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода (най-големият европейски завод на Солвей с номинален капацитет от 1,5 милиона тона годишно). Солвей Соди е едно от най-големите индустриални предприятия в България, осигуряващо около 1 % от общия износ за страната.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg