EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първият медицински хеликоптер в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първият медицински хеликоптер в България

mail06:45 | 06.06.2013прегледи 3044 коментарикоментари 0


Данаил Алеков, снимки и видео: авторът

Първата въздушна линейка в България вече е факт, след като авиокомпанията „Хели Ер” представи днес специално оборудвания хеликоптер Agusta А109К2. Така ще бъде осигурено незабавно транспортиране на пострадали лица, медицински екипи, органи и лекарства в случаите на тежки инциденти. Именно оказването на спешна помощ в рамките на първия част е най-ефективна, подчерта Георги Спасов, председател на борда на директорите на компанията.
Създадената система може да бъде използвана от държавни и публични организации, а въздушната линейка ще разполага с лекар на борда, което дава възможност за оказване на медицинска помощ и стабилизиране на пострадалия на мястото на инцидента още при пристигането на хеликоптера.
Според Спасов, към момента компанията е постигнала уговорка за разполагането на три бази с площадки за медицинския хеликоптер в близост до болнични заведения. Едно от тях ще бъде осигурено от МБАЛ „Св. Анна” – Окръжна болница в София, другото място е в близост до болницата в Бургас, а третото е в центъра на Банско, откъдето ще се обслужват зимните курорти. Поддръжката на 3 медицински хеликоптера Agusta A109K2 и един самолет Piaggio Avanti годишно струва около 6 млн. лв. Авиокомпанията подписа договор за доставка на втори хеликоптер с италианската фирма-производител Agusta Westland, който включва и обучение на допълнителен летателен и технически персонал.
За сравнение, Спасов даде пример с Италия, където разполагат с 15 бази за медицински хеликоптери, на всяка от тях има 3 хеликоптера + 3 резервни. На събитието присъстваха и представители на швейцарската неправителствена организация Rega Air Ambulance и словашката ATE. В Словакия базите са 7 на брой, като за миналата година има извършени 1339 мисии, а в Швейцария – 11 000 мисии със 17 хеликоптера. „89 млн. швейцарски франка или 60% от нашия бюджет идват на доброволен принцип от населението”, обяви Стефан Бекер от Rega Air Ambulance.
Маурицио Фучитано от фирмата-производител на хеликоптерите AgustaWestland изрази удовлетворение от работата си в България. Освен медицинските хеликоптери, компанията осигурява хеликоптери за нуждите на гранична полиция, някои частни клиенти, както и нашумелия напоследък държавен оператор "Авиоотряд 28".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139