EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първият 3D принтиран стоманен мост е в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първият 3D принтиран стоманен мост е в Европа

mail07:40 | 22.07.2021прегледи 747 коментарикоментари 0


Първият в света 3D принтиран стоманен мост вече е факт и се намира в Амстердам. Честта да „разопакова“ иновативното съоръжение при инсталирането му се падна на холандската кралица Максима, която направи това с помощта на малък робот.

Създаден от холандската компания MX3D, мостът е най-новата разработка в света на 3D принтираните структури. Дължината му е малко над 3,5 м и е изграден от 4,5 тона неръждаема стомана, образувайки извита, наподобяваща „течаща вода“ структура.

3D принтираният мост е предназначен да бъде функционална част от инфраструктурата на града, но също така ще служи и като артистичен символ на потенциала за 3D технологията за печат, отбелязват от MX3D.

„3D принтирането е готово да се превърне в основна технология в инженерното строителство и ние трябва да разработим подходящи подходи за тестване и мониторинг, за да реализираме пълния му потенциал“, казва професор Марк Джиролами от Института „Алън Тюринг“, участвал в проектирането на моста.

Едновременно с това структурата на моста ще бъде и „жива лаборатория“, снабдена с десетки сензори. А през следващите четири години изследователи от Imperial College London ще изучават данните, генерирани от моста. Те ще бъдат използвани за наблюдение и измерване на ефективността на иновативното съоръжение в реалния свят.

Работата по моста започна през март 2017 г. като отпечатването му е отнело около шест месеца. При използваната 3D технология стоманата е отпечатана слой по слой и е от четири части. За работата са използвани четири индустриални робота, които се предлагат в търговската мрежа.

източник:kam1.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg