EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първите сондажи от Чирен през есента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първите сондажи от Чирен през есента

mail13:30 | 28.05.2011прегледи 1282 коментарикоментари 0


Вече е направено геофизично изследване за разширяване на газохранилището в Чирен, определени са точките за сондаж и първият е планиран за есента. От септември дневният добив ще се увеличи с 30 на сто до 5,5 млн. куб. метра на денонощие. Това съобщи на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Ако през 2006 г. нашите предшественици бяха имали по-принципна позиция при преговорите с "Газпром", сега цената за 1000 кубически метра газ можеше да е със 160 лева реално по-ниска, съобщи той. През септември започва строителството на газопровода "Добрич-Силистра" и той ще бъде изграден за една година. Готово е предпроектното проучване за газопровода "Чирен-Козлодуй-Оряхово", чието строителство е планирано за края на 2012 година. Гръцката междусистемна газова връзка се намира на етап "избор на изпълнител на ОВОС и проектиране на строителството". Проектната компания ще вземе окончателно инвестиционно решение след завършването на ОВОС през 2012 година. През юни започва изграждането на участъка под Дунав на газовата връзка с Румъния. Избран е проектант за сухопътната част на проекта на българска територия и строителството се очаква да започне през пролетта на 2012 година. Сръбската и турската връзка са в по-начални фази.
Министърът съобщи, че на 8 юни предстои подписването в Турция на споразумението за проекта НАБУКО от шестте акционери в проекта. В АЕЦ "Козлодуй" през 2009 г. и 2010 г. са инвестирани близо 260 млн. лева, в резултат на което през първото тримесечие на тази година е произведено рекордно количество ток за целия период от влизането в експлоатация на Пети и Шести блок – около 300 000 мегаватчаса повече. Това, по цени на свободния пазар, осигурява 20 млн. лева допълнителни приходи за централата. Сега е подготвен план, от който се очаква страната да получи допълнително финансиране от неколкостотин милиона евро за периода след 2020 г. по фонда "Козлодуй".

Министърът съобщи, че утре ще бъде открит 110-киловолтов далекопровод "Галатея-Ветрен-Ахелой", който захранва южното Черноморие и бе аварирал през миналата година. В реконструкцията му са вложени 8,3 млн. лева. Почти готова е и подстанцията "Златни пясъци", която ще поеме увеличените товари в района и тя ще бъде открита в средата на юни.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg