EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи тренировъчен полет на въздушната линейка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи тренировъчен полет на въздушната линейка

mail15:00 | 20.03.2024прегледи 1098 коментарикоментари 0


„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ по въздух – HEMS. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на първия тренировъчен полет с българския хеликоптер.

„Изпълнението на демонстрационния полет е част от процедурата по сертифициране на авиационния оператор. Съгласно европейското законодателство всеки един от пилотите трябва да премине обучение от около 10 часа за работа с този хеликоптер, след което машината може да бъде въведена в експлоатация и да започне да изпълнява HEMS мисии“, посочи Георги Гвоздейков. Той поясни, че днешният демонстрационен полет се осъществява в присъствието на инспектори от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“, които ще извършат финална оценка на готовността и подготовката на авиационния оператор.

„България Хели Мед Сървиз“ вече предприе стъпки за изграждане на собствена организация за обучение на пилоти и очаквам до есента дружеството да придобие 2 учебни хеликоптера и да започнат подбор на млади хора, които искат да се занимават с тази дейност“, обяви транспортният министър. Георги Гвоздейков допълни, че основната цел е операторът да започне самостоятелно да извършва обучението и подготовката на кадрите, което ще даде сигурност и стабилност в развитието на проекта.

Министърът Гвоздейков заяви, че пилотите за втория хеликоптер в момента се обучават в Италия. Усилено се работи и върху подготовката на втората оперативна база, която ще бъде на територията на летище Бършен, Сливен. Там ще бъде позициониран вторият хеликоптер, който се очаква да пристигне през месец юни и ще обслужва източната част на България. Третият хеликоптер ще пристигне в средата на декември в базата в Долна Митрополия и е предвидено да обслужва Северна България.

Пред медии министър Георги Гвоздейков коментира и готовността на страната ни за влизане в Шенген по въздух. „България е готова да изпълнява процедурите по въздушен Шенген. В това се убедих лично по-рано днес, по време на инспекция на летище София, където се запознах на място с процеса по подготовка“, посочи министърът на транспорта и съобщенията. Той обясни, че през миналата седмица екип от Европейската комисия също инспектира столичното летище, пред 31 март, когато България ще влезе в Шенген по въздух.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037