EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи студентски електромобил в Shell Eco-marathon 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи студентски електромобил в Shell Eco-marathon 2012

mail15:00 | 10.10.2011прегледи 1333 коментарикоментари 0


Проект на първи български студентски електромобил ще бъде конструиран, за да кандидатства на Shell Eco-marathon* Европа 2012. Победител в конкурса на Shell България и FullCharger България*, организиран под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, е Технически университет - София. Студентите получиха своята награда лично от министър Трайчо Трайков. Техният проект за автомобил, задвижван от зареждаща се в електрическата мрежа батерия (plug-in), ще бъде финансиран от FullCharger България, за да представи страната ни в 28-мото издание на Shell Eco-marathon Европа. Забелязани бяха и учениците от Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров” в гр. Чепеларе. Председателят на УС на Индустриален клъстер „Електромобили” Илия Левков обяви, че заедно с община Чепеларе клъстерът ще подкрепи проекта на екипа от гимназията. Останалите участници, които се състезаваха за наградата, са Технически университет - София - филиал Пловдив и Технически университет – Варна.
Кандидатите имаха задание да представят иновативни проекти за електромобил, който да отговаря на условията за участие в Shell Eco-marathon 2012. Те бяха оценени от жури в състав: Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България; Любомир Славов, съакционер и член на Борда на директорите на FullCharger България; Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер „Електромобили”; проф. Здравко Стойнов, директор на „Институт по електрохимия и енергийни системи” към БАН и Мартин Заимов, председател на Българската асоциация на електрическите превозни средства. Илия Левков обясни, че критериите, по които са оценявани кандидатите, са възможност за конструиаране на проектите, зареждане от електрическата мрежа, аеродинамичен дизайн, визия на градски тип автомобил и коректни изчисления за разход на енергия.
Вече четири години български студенти участват във финалите на международното състезание в надпреварата да изминат максимално разстояние с минимално количество енергия. До момента отборите ни се състезаваха в категориите за автомобили от „Градски тип“ и „Прототипи“ използвайки най-вече двигатели с вътрешно горене, задвижвани с бензин или хибридни двигатели. През 2011 г. Техническият университет - София участва с водородна горивна клетка и се представи много добре. Награденият проект на Технически университет - София ще бъде първият представител на България в състезателната дисциплина за електромобил, задвижван от зареждаща се в електрическата мрежа батерия (plug-in).
„Кандидатурите, които взеха участие в конкурса за проект на първи български електромобил, са разработени изключително професионално, с новаторски хъс и впечатляваща иновативност. Участието на български висши и средни технически училища в инициативата засвидетелства амбициите на бъдещите учени да търсят алтернативни решения за икономия на гориво, към което се стреми и глобалната инициатива Shell Eco-marathon”, сподели г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.
„Повечето световни автомобилни производители са подготвени да отговорят на глобалния натиск за намаляване на парниковите газове и търсенето на пазара на електрически превозни средства. Всички прогнози показват, че 2012 г. ще бъде годината на масово навлизане на електромобили на международния пазар, а до 2015 г. ще има над 3 млн. електромобили с plug-in батерии в световен мащаб. България има потенциал и възможности за производство на електромобили. Именно затова FullCharger България избра да участва като партньор на Shell България в конкурса за проект на първи български студентски електромобил. Тази инициатива насърчава идеите на бъдещите млади български инженери, дава им една добра възможност да приложат на практика придобитите знания и да се радват на готов продукт - електромобил - създаден от тях“, каза г-жа Весела Шаранкова, изпълнителен директор на FullCharger България.
Налице са предпоставките млади хора, гараж и награда, остава пазарният успех, посочи министър Трайчо Трайков, намеквайки за началото на Apple и Microsoft. До няколко седмици ще са факт първите зарядни станции за електромобили в София, обяви още министърът. Той заяви, че България желае да заеме своето място в производството на електромобили, дори и да не е в сглобяването на електромобили, то поне в създаването на компоненти. Страната ни има традиции в производството на автомобилни компоненти, свързани с електротехническата и електронната част, отбеляза Трайков. В тази индустрия проектите за производство и проектите за използването на продукта на пазара са свързани, добави той и даде пример как в Париж използването на електромобили се предлага и под наем, също като велосипедите. Българското правителство окуражава развитието на индустрии, свързани с производството на електромобили, може да се помисли в бъдеще и за подобен проект, както е в Париж, заяви Трайков. Весела Шаранкова, изпълнителен директор на Full Charger, която ще изгражда зареждащи станции за електромобили, каза пред журналисти, че първоначално станциите ще се разполагат в централната градска част на столицата, а в последствие ще се изградят и в извънградската пътна мрежа. Станциите могат да бъдат разположени до големи хипермаркети, паркинги и други като целта е да зареждат електромобили, които да се ползват изключително в града.

* Shell Eco-marathon
По-дълго разстояние, по-малко гориво
Shell Eco-marathon има 27-годишна история. Целта на състезанието е да поощри ученически и студентски отбори от гимназии и университети по цял свят да проектират, конструират и тестват енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с най-малко количество използвана енергия. Състезанието осигурява и уникална възможност за обмяна на опит за тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство, е страст. Shell Eco-marathon е важна част от отговора на Shell на предизвикателството на устойчивата мобилност. Много значителни рекорди са били поставяни в дългата история на Shell Eco-marathon Европа. По време на състезанието в Европа през 2010 г. беше поставен исторически рекорд за най-дългото изминато разстояние с еквивалента на един-единствен литър гориво – впечатляващите 4 896.1 км. Най-доброто постижение при електромобилите с plug-in батерия, реализирано през 2011 г., е 233 км/kWh и принадлежи на отбора на техническо училище в Триер, Германия.

* FullCharger
FullCharger България е пионер при въвеждането в експлоатация на мрежи от зарядни станции за електромобили в страната. Компанията е създадена през 2010 г. и е част от международната компания FullCharger International, чиято централа е в Париж. FullCharger оперира в държави от цяла Южна Европа в тясно партньорство с местните власти, с производителите на автомобили и с доставчиците на еленергия за изграждането на зарядна инфраструктура.
FullCharger International работи в тясно партньорство с Coulomb Technologies, водещ производител на зарядни станции и разработващ мрежовия софтуер за управлението им. Технологията на Coulomb Technologies е една от най-модерните от този тип в света, с над 2500 зарядни станции ChargePoint, монтирани в 127 града в 29 страни по света.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165