EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи лош сигнал за сделката PSA & Fiat Chrysler

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи лош сигнал за сделката PSA & Fiat Chrysler

mail07:04 | 04.11.2019прегледи 1282 коментарикоментари 0


Генералният секретар на Френската демократична конфедерация на труда CFDT Лоран Берже определи като "обективно скандален" проекта на автомобилостроителите PSA и Fiat Chrysler, които са пред мегасливане, да разположат централата на бъдещата компания в Холандия по данъчни причини, предаде Франс прес. Той вижда в тази стъпка "първи лош сигнал".

Шефът на най-големия френски синдикат заяви, че не разбра избора на Холандия за централа на новата компания, коментирайки пред Франс енфо информацията, оповестена от автомобилостроителите предния ден. Според него става дума за данъчен въпрос, тъй като Холандия е известна с по-благоприятната си данъчна система.

"Това вече е първи лош сигнал, ако мога да си позволя да кажа, освен ако не ми се обясни, че има конкретна причина в Холандия", да се разположи централата на "три компании, от които нито една не е холандска", каза с ирония Берже и добави :"Това е обективно скандално".

В същото време синдикалният лидер е на мнение, че сливането може да "бъде добра новина, тъй като дава критична маса на френска автомобилна компания". Той заяви, че се учудил от новината за предстоящото сливане, тъй като то се случва няколко месеца след пропадналия брак между Renault и Fiat, на който френската държава се противопостави.

Френското правителство изрази подкрепата си за проекта за сливане между PSA и Фиат Крайслер, оценявайки го като необходимо, за да позволи на френския автомобилостроител да постигне критична маса. То обаче ще следи особено внимателно за запазването на индустриалния отпечатък във Франция, за разполагането на централата и потвърждаването на ангажимента на новата група за създаването на европейски промишлен сектор за електрически батерии, се посочва в комюнике на министерство на икономиката и финансите.

Данни за сделката

Италианският автомобилостроител "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) и френският PSA, която е собственик на "Пежо", "Ситроен" и "Опел", обявиха, че са се споразумели единодушно за сливане с равни дялове 50 на 50 на дейностите на двете групи, създавайки четвъртата по големина в света автомобилна компания.

Централата на новото предприятие ще бъде в Холандия.

Акционерите на двете групи ще държат съответно 50 процента от капитала на новото предприятие и ще делят поравно постъпленията от това сливане, се казва в съвместно комюнике.

Управителният съвет ще се състои от единайсет члена - петима назначени от "Фиат Крайслер", петима - от PSA, а сегашният ръководител на френската компания, Карлос Таварес, ще бъде генерален директор

Бордът на директорите на компанията Фиат Крайслер одобри да се върви напред с разговорите за сливане с компанията "Пежо".

Малко по-рано административният съвет на "Пежо" също е дал зелена светлина за сливане с "Фиат Крайслер", предаде Франс прес.

През март 2017 година PSA придоби от американската "Дженерал мотърс" европейските й марки "Опел" и британската му версия "Воксъл" в сделка за 2.2 млрд. евро.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg