EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи конкурс за домашно вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи конкурс за домашно вино

mail07:05 | 11.01.2024прегледи 576 коментарикоментари 0


По предложение на Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС) до кмета на община Горна Малина Ангел Жиланов ще се състои конкурсът "Домашно вино с традиции в община Горна Малина". Това каза за БТА главният експерт „Образование, култура, вероизповедание и младежки дейности” към Общината Ганка Христова.

По думите ѝ това е първият конкурс за домашно вино, в които могат да се включат всички населени места от общината. Идеята за конкурса е на председателят на БАПС и жител на община Горна Малина Михаил Марковски, които е бил част от журито на конкурс за домашно вино в с. Байлово. Там той вижда големия интерес на винари от различни населени места в общината да участват и отправя предложение към кмета за организиране на конкурс, в които могат да се включат всички нейни жители, обясни Христова. 

За конкурса няма да има предварително записване, участниците ще могат да занасят своите вина в периода между 8 и 14 февруари, обясни Христова. В кметствата по населени места ще бъдат предоставени стъклени, стерилизирани бутилки от 500 мл за дегустация от жури и за дегустация след награждаването. 

Дегустацията на вината ще се състои на 15 февруари в сградата на Община Горна Малина, обясни Христова. Тя допълни, че след приключване на дегустацията гостите ще могат да задават въпроси на журито, а пробите ще бъдат оценявани с националните дегустационни карти по 100-точкова система за външен вид, аромат и вкус.

Председател на журито на конкурса ще бъде президентът на БАПС Михаил Марковски, посочи Христова и допълни, че част от журито ще бъдат и генералният координатор на БАПС и сомелиер Катя Бакиева, както и Христо Баевски от асоциацията. 

Награждаването ще се състои на 17 февруари т.г. в "Арена Горна Малина", а специалната награда на БАПС е безплатен любителски курс по сомелиерство и винени аксесоари за всички наградени. Община Горна Малина ще раздаде парични награди за класираните вина на първо, второ и трето място за всяка категория вино, заедно с две специални награди за най-възрастен и за най-млад винар, обясни още Христова. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg