EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи глоби заради торбичките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи глоби заради торбичките

mail10:50 | 16.12.2012прегледи 1045 коментарикоментари 0


През ноември от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършени 2708 проверки на 2511 обекта. За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 1237 предписания и са съставени 97 акта, от които 29 за неизпълнение на предписания. Издадени са 63 наказателни постановления на обща стойност 143 950 лв. За замърсяване на околната среда над допустимите норми са наложени 27 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции са 267 488 лева.
Акцент в контролната дейност на РИОСВ през ноември са извършени проверки на търговски обекти за спазване на изискванията за заплащане на продуктова такса за полимерни торбички. Проверени са повече от 270 обекта на територията на цялата страна. Констатирано е, че обектите на национално представените търговски вериги изпълняват изискванията на наредбата. Несъответствие в размерите и дебелината е установено при търговските обекти, които са част от регионални търговски вериги. За установените нарушения са издадени предписания и са съставени актове за три обекта на територията на община Бургас. Най-много нарушения са установени на контролираните територии от РИОСВ в Пловдив и Смолян.

Като положителна тенденция е отчетено предлагането на биоразградими и хартиени торбички в търговската мрежа, както и използването на големи по размер полимерни торбички над 25 микрона. Проверките ще продължат и през декември.
През изминалия месец за допуснато замърсяване на атмосферния въздух е наложена санкция от РИОСВ-Благоевград в размер на 6000 лева на „Пиринска мура“ АД, гр. Банско. За същото нарушение от РИОСВ-Шумен е санкционирано с 1240 лева месечно „Роса” АД, гр. Попово. За замърсяване на въздуха и непредприемане на мерки за ограничаване на замърсяването при добив на риолити в кариера в село Лозен, община Любимец, екоинспекцията в Хасково е санкционирала с 2000 лева „Пътни строежи“ АД, гр. Пловдив.
Месечни санкции за превишение на емисионните норми и замърсяване на водни обекти са наложени и от регионалните инспекции в Бургас, Хасково и Монтана. От екоинспекциите са санкционирани ПСОВ-Царево с 11 595 лв., „Неохим” АД, гр. Димитровград с 2980 лв., „Каменица”- АД, гр. Хасково с 1532 лв. и „Кнауф България” ЕООД, гр. София с 1248 лв. Наложената еднократна санкция от РИОСВ-Бургас на „Бургаски захарен завод”, гр. Камено е в размер на 14 242 лева.
За заустване на отпадъчни води, чиито показатели не отговарят на определените с издаденото комплексно разрешително, от РИОСВ-Велико Търново е наложена месечна санкция от 27 000 лв. на „Велпа 91” АД, гр. Стражица.
РИОСВ-София е санкционирала "Феникс Метал" ЕООД, гр. Златица със 7000 лв. и две физически лица, съответно с 2000 лв. и 4000 лв. за извършване на дейност без необходимите документи, съгласно Закона за управление на отпадъците.
За липса на отчетност на отпадъците oт РИОСВ-Хасково са глобени с по 2000 лева „Елпром Харманли” АД, „Виктори - Влад 74“ ЕООД, гр. Димитровград, Лидл България ЕООД енд Ко КД – магазин Димитровград и ЕТ „Маркет Мейкър - Галя Павлова”- Димитровград.
РИОСВ-Пловдив е издала наказателно постановление на „БКС-2001 Стамболийски” ЕООД в размер на 3000 лева за нерегламентирано изхвърляне и изгаряне на смесени битови отпадъци, а РИОСВ-Русе е санкционирала с 1400 лв. „Агроком” ЕООД, село Гецово за допуснато нерегламентирано изгаряне на отпадъци.
За неправилна експлоатация на съоръжения за третиране на отпадъци РИОСВ-Русе е санкционирала „Берус” ООД, гр. Русе със 7000 лева, а кметът на община Завет е глобен с 1400 лева за неосъществен контрол по управление на дейностите с отпадъци.
11 акта са съставени от РИОСВ-Шумен на кметове на населени места, допуснали замърсяване на земни площи и образуване на локални сметища в селата Буйново, Маломир, Тодор Икономово, Каспичан, Благово, Друмево, Вехтово, Кладенец, Тимарево, Живково и Златар.
През ноември са приложени три принудителни административни мерки.Със заповед на директора на РИОСВ-Пазарджик са запечатани части от инсталациите за интензивно отглеждане на птици на „АГРУС-С” ООД и „ИЛМА ИЛ” ООД – площадка, село Мало Конаре.От РИОСВ- Велико Търново е спряна дейността по съхранение и разкомплектоване на излезли от употреба МПС от „Дани-2006“ ЕООД, гр. Дряново до привеждане в съответствие.
Подробна информация за извършената контролна дейност от РИОСВ е публикувана на интернет страницата на МОСВ на ниво «Контролна дейност'»./МОСВ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg