EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи влак-стрела в С.Арабия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи влак-стрела в С.Арабия

mail15:03 | 27.09.2018прегледи 589 коментарикоментари 0


Кралят на Саудитска Арабия Салман откри първия високоскоростен влак "Ал Харамейн" (две светини - бел.ред.), който свързва двата най-свещени града за исляма, предаде Ройтерс. Стойността на проекта е 6,7 милиарда евро (7,87 милиарда долара) и той е част от усилията на кралството да даде тласък на приходите от туризъм, докато опитва да намали зависимостта си от износа на петрол.

Дългата 450 километра железопътната линия е сред най-големите транспортни проекти в Близкия изток, като целта е да обслужва близо 60 милиона пътници годишно. Тя свързва Мека и Медина с разположения на крайбрежието на Червено море град Джеда. 

"Пътуването между двете свещени джамии сега е по-кратко и по-лесно, отколкото, когато и да е било преди", каза пред събралите се на гарата в Джеда официални лица министърът на транспорта на Саудитска Арабия Набил ал Амуди. "Проектът подчертава ангажимента на кралството да служи на исляма и на мюсюлманите", добави той.

Поклоничеството е гръбнакът на плана за разширяване на туризма. Той е част от реформите за диверсификация на икономиката, оповестени преди две години от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ас Сауд. 

Хадж, пътуването, което всеки мюсюлманин трябва да предприеме поне веднъж в живота си, може да бъде дълбоко преживяване, но то е и голям бизнес за Саудитска Арабия. Хаджът и умрата, поклонение, което може да бъде извършвано по всяко време на годината, носят милиарди долари приходи от квартирите за богомолците, транспорта, подаръците, храната и таксите.

Новата железопътна линия е построена от консорциум, състоящ се от 12 испански и 2 саудитски компании и е финансирана от суверенния фонд на Саудитска Арабия (PIF). Тя съкращава наполовина времето за пътуване между Мека, духовното сърце на исляма и Медина, второто най-свещено място.

Ръководителят на проекта Мохамед Фалата твърди, че влакът ще предложи бърз и надежден превоз на поклонниците, както и на саудитските и чуждестранните жители.

"Пътникът ще се чувства удобно. Той може да чете книги или да се забавлява, като гледа екраните в бизнес класата, да изпие кафе или да хапне нещо леко", каза той в интервю, предшествало днешната церемония. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg