EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първата градска крафт винарна във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първата градска крафт винарна във Варна

mail06:31 | 23.02.2021прегледи 6430 коментарикоментари 0


Винарска изба Одесос е най-новият български винен проект,  съсредоточен в производството на лимитирани серии регионално крафт вино. Резултат е от усилията на семейство Ванкови - братята Георги и Владислав и дамите до тях – Злати и Дани. Идеята за семейния бизнес се заражда още през 2016 г. „вдъхновена от безкрайните лозя на Нова Зеландия и изпитите бутилки Совиньон блан...“ споделя Георги, технолог на избата.

„Злати смени професията си от добре облечена офис дама на високи токчета до мачкане на грозде с крака в едни от най-известните винени региони в света заедно с мен, а Влади и Дани имат опит в един от най-престижните региони - Бароса Вали в Австралия“ допълва той.

Агроном и инженер-технолог с богат опит, натрупан както у нас, така и в Новия винен свят – Нова Зеландия, Австралия, Чили и Аржентина - Георги Ванков е познат на варненската винена сцена като организатор на фестивала Варна WINEkend, провеждан 4 години поред, имащ за цел да покаже младите български технолози от цялата страна.

Винарска изба Одесос е естественото продължение на усилието на семейство Ванкови да развиват местната винена култура и специфичния и уникален Северен черноморски регион. Работят с избрани лозя и предимно със сортовете Ризлинг и Каберне Фран, които според тях показват завиден потенциал и в които са съсредоточили усилията си. Използват също Совиньон блан и традиционния местен сорт Димят за бели вина, както и Пино ноар и Сира за червени вина и розе.

Семейство Ванкови определят себе си като оптимисти без претенция, стремящи се да създават среден до висок клас крафт продукция за всички, който търсят и преоткриват вината на България. „Определено работим над това да поставим твърдо Северния черноморски регион на винената карта на България!“

Вината на изба Одесос вече са достъпни онлайн, а скоро ще могат да бъдат намерени в избрани специализирани магазини, барове и ресторанти във Варна, Пловдив и София.


Винарска изба Одесос е съвместен проект на Георги и Владислав Ванкови. Избата работи от 2020г. и се намира в град Варна. Производството е насочено към лимитирани серии регионални крафт вина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886