EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първанов лобира за руски капитали в АЕЦ Белене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първанов лобира за руски капитали в АЕЦ Белене

mail08:59 | 23.02.2010прегледи 780 коментарикоментари 0


Българският президент Първанов, който е на посещение в Брюксел, е разговаряс и комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер за развитие на българската ядрена енергетика, предава БТА. Във връзка с проекта за АЕЦ "Белене" комисарят отбелязал, че никой не е изразил притеснение от осъществяването му  с руски капитали. На този етап не може да се коментира повече, преди да е ясен основният стратегически инвеститор за Белене или решенията, които предстоят пред българското правителство.
Първанов останал впечатлен, че в ЕС се гледа равностойно на газовите проекти "Южен поток" и "Набуко".
Трябва да се търсят повече и различни източници за снабдяване на Европейския съюз с газ. В този смисъл "Южен поток"  дава газ, който е добре дошъл. Като страна ние сме особено активни по отношение на "Набуко", може би по-активни от всички други, заяви президентът.
В разговора той е поставил още въпроси, които смята за  особено важни за България, като за преноса на компресиран газ от Азербайджан през Черно море. Надявам се този проект да получи европейско разбиране и подкрепа, тъй като може да осигури до 4 милиарда кубически метра газ. Това е малка, но реална стъпка в усилията за диверсификация на енергийните източници, каза президентът Георги Първанов.
Друг обсъден проект е свързан с необходимостта при развиване на  енергетика от възобновяеми източници да се запази максимално и съществуващото използване на въглища като енергиен източник, като същевременно се спазват екологичните изисквания. Това е много  перспективна тема, по която могат да се правят изследвания, а защо не и да се реализират проекти в България, където производството на енергия от въглища има немалък дял.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg