EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първа стъпка за организиране на изборите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа стъпка за организиране на изборите

mail15:15 | 19.08.2014прегледи 570 коментарикоментари 0


Организацията и поддържането реда при произвеждането на изборите беше основна тема на Националното съвещание на ръководството на Министерството на вътрешните работи, което се проведе в столицата. Гост на съвещанието беше министър-председателят проф. Георги Близнашки, който даде висока оценка за работата на МВР по подготовката на изборния процес. „Изправени сме пред сложни задачи, основната от които е нормалното произвеждане на изборите. Преди това обаче трябва да стабилизираме всички обществени системи“, заяви премиерът и беше категоричен, че за протичането на нормален изборен процес е необходима спокойна обстановка в страната.
Министър-председателят апелира структурите на Министерството на вътрешните работи, освен основните си функции по осигуряването на нормалното протичане на изборния процес, да се концентрират върху пресичането на търговията с гласове. За целта е необходима превантивна работа, а гражданите да бъдат насърчени да съдействат на правоохранителните органи за предотвратяване на този тип престъпления, тъй като те представляват посегателство върху политическите им права. „Наш дълг и отговорност е да покажем нетърпимост към тези явления“, подчерта премиерът и заяви твърдата си подкрепа за работата на МВР.
„Трябва да покажем, че органите на реда не се страхуват от задкулисието. Стоя зад вашата работа и очаквам изборите да възвърнат доверието на гражданите в собствените им институции“, каза още проф. Георги Близнашки пред ръководния състав на Министерството на вътрешните работи.
Пред журналисти министър-председателят обяви, че работата по подготовката на изборите върви по план, а следващата седмица се очаква да започне работа Изборният борд към Министерския съвет.
На съвещанието бяха обсъдени още оперативната обстановка в страната, предприеманите действия за преодоляване на последиците от бедствията, действията на МВР в борбата срещу организираната престъпност.

Ръководството на МВР планира да създаде граждански борд за изборите. Идеята е в него да бъдат обединени специалисти с опит от предишни изборни кампании, които да помагат усилията на МВР да са видими за обществото, заяви министърът на вътрешните работи, цитиран от пресцентъра на Министерството. По повод евентуални намерения за купуване на гласове, Бакалов съобщи, че МВР подготвя специални мерки за противодействие на търговията с вот.”Поръчителите са определени партии, затова съм разпоредил прошка да няма за никого – независимо кой е организатор и кой е поръчител“. Бакалов допълни, че на среща с ръководителите на изборните щабове на политическите партии ще препоръча да се пресече финансирането от хора, които са тръгнали да купуват гласове, без значение от политическите цветове. Първата стъпка в тази посока е разпореждане на вътрешния министър за проверка на всички регистрирани за подобни случаи лица от 2009 г. насам.

Министърът коментира, че повторение на аферата с бюлетините в печатницата в Костинброд, която се разгърна в деня за размисъл преди предсрочния вот на 12 май 2013 г., е невъзможно.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg