EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първа станция за втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа станция за втечнен газ

mail07:55 | 22.09.2018прегледи 837 коментарикоментари 0


Shell откри първата станция за продажба на дребно на втечнен природен газ за товарни автомобили в Хамбург, Германия.

„Ние диверсифицираме горивното ни портфолио чрез разработване на мрежа от станции за ВПГ в Германия, които да предлагат на нашите клиенти по-чисти решения за горивна енергия, които могат да спомогнат за намаляване на емисиите“ – заяви д-р Томас Зенгерли, изпълнителен директор на Shell за Германия. „На обекта с капацитет от близо 30 тона могат да се зареждат с втечнен природен газ над 200 камиона дневно. Ще продължим да работим с производителите на камиони, с клиенти и с органите, определящи държавната политика, за да популяризираме използването на втечнен природен газ като по-чисто и по-достъпно транспортно гориво.“

Новата станция за втечнен природен газ се намира в южната част на Хамбург, в Георгсвердер Боген в близост до транспортния възел Хамбург Сюд, недалеч от триъгълната естакада Хамбург Сюд. Това е оживено място за зареждане на товарни автомобили в близост до пристанището на Хамбург.

Транспортният сектор генерира около 20% от свързаните с енергийни източници емисии на СО2 в Германия. Електронната мобилност може да спомогне за намаляване на емисиите от леки автомобили и ванове, но тежкотоварният транспорт изисква все по-мощни двигатели с вътрешно горене.

Втечненият природен газ предлага съществени предимства по отношение на емисиите на СО2 и замърсяващи въздуха частици в сравнение с дизеловото гориво. Не се отделят практически никакви частици, цената на горивото е като цяло по-ниска, а шумът на двигателя – по-слаб. 

Днес по пътищата на Европа вече се движат около 5 000 камиона на втечнен природен газ от марките Iveco, Scania и Volvo. До 2030 г. се очаква броят им да нарасне значително. Тази тенденция ще бъде стимулирана с целево финансиране от федералното правителство. „Втечненият природен газ играе важна роля в горивната стратегия на Федералното министерство на транспорта и цифровата инфраструктура. Ето защо сме доволни, че Shell се ангажира за изграждане на инфраструктурата от горивни резервоари“ – заяви Гуидо Беерман, държавен секретар във Федералното министерство на транспорта и цифровата инфраструктура, на откриването в Хамбург. 

А ето какво казва Йенс Керстан, сенатор по околна среда и енергетика на Свободния ханзейски град Хамбург: „Втечненият природен газ може да бъде основен елемент в политиката за по-малко изгорели газове и по-чист въздух в Хамбург. Искрено приветствам факта, че първата обществена газостанция за продажба на втечнен природен газ в Германия се намира тук, в Хамбург. Като град, ние вече сме в челните редици на електронната мобилност и искаме да останем начело и с други екологосъобразни способи на задвижване и горива. Виждам потенциал за втечнен природен газ в Хамбург и по отношение на корабите, при които този газ може да доведе до драстично намаление на емисиите на частици и реално да допринесе за защитата срещу измененията в климата. В това отношение мина времето, когато говорехме в условно наклонение с думи като „би трябвало“ и „би могло“. Парижките цели за климата са задължителни и обвързващи, така че твърде скоро трябва да се случат много неща.“ 

Shell продължава да разширява европейската си мрежа от станции за втечнен природен газ, като станцията в Хамбург е деветата станция за втечнен природен газ на Shell в Северозападна Европа. Вече седем обекта са открити и функционират в Нидерландия и един – в Белгия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg