EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първа санкция към Русия от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа санкция към Русия от ЕС

mail07:00 | 04.03.2014прегледи 1100 коментарикоментари 0


Министрите на външните работи на страните членки от ЕС са се споразумели да суспендират разговорите с Русия по визовите въпроси заради руските действия в Крим, предаде Ройтерс, като цитира проект на изявление на водещите европейски дипломати, което се очаква да бъде разпространено до края на деня. Русия и ЕС дискутират визово сътрудничество от 2007 г. насам, като Русия иска да има свободен, безвизов достъп до европейските страни членки. Темата се повдига по време на всички срещи на върха между Русия и ЕС.
Руския може да се изправи пред сериозни икономически и финансови проблеми заради продължаващото напрежение около Украйна. Руската валута в понеделник се срина, достигайки рекордно ниски нива, съобщи кореспондентът на БНР в Москва.
В началото на търговията в понеделник доларът се разменяше за 37 рубли, а еврото премина нивото от 50,70 рубли. За да укроти пазара, Централната банка беше принудена рязко да вдигне основната лихва с пункт и половина от 5.5 на 7 %. Известно затишие на валутните пазари настъпи едва след масираната намеса на Централната банка, която се опита да задоволи огромното търсене на долари и евро.
Украинската криза и заплахите на Москва за военна намеса сринаха тази сутрин и фондовия пазар. Само за няколко часа след началото на търговете, двата основни индекса в Русия отчетоха спад с около 10%, като по-късно се стабилизираха на нива от 6- 7%, което също е рекордно падение. Акциите на някои водещи компании поевтиняха с над 9%. Експертите предупреждават, че девалвацията на рублата ще доведе до ръст на цените и правителството няма да може да изпълни обещанията си да държи инфлацията под контрол. Освен това изтичането на капитали и намаляването на чуждестранните инвестиции могат да предизвикат трайни негативни процеси в руската икономика, която и без това напоследък се сблъсква с редица трудности, прогнозират анализаторите.

В понеделник акциите на руската газова корпорация "Газпром" паднаха с над 11% на фона на изострянето на положението в Украйна, съобщават от Московската междубанкова валутна борса. В 10:46 московско време падането на цената на акциите на "Газпром" съставляваше 11,46%, текущата цена е 123 рубли, което отговаря на минимума от юли 2013 година.

Акциите на компанията и на Лондонската фондова борса, продължиха да се понижават след срива в Москва. Книжата на Сбербанк поевтиняха в началото на сесията с 13,6 процента до 8,91 долара да енна, акциите на Внешторгбанк спаднаха с 14,22 процента до 1,97 на сто, предаде ИТАР-ТАСС.
Котировките на Газпром се свиха със 17,68 на сто до 6,34 долара да една. Загубите за капитализацията на руския газов монополист достигнаха 15 милиарда долара. Книжата на Роснефт поевтиняха с 8 процента до 6,21 долара за една.

Пазарната капитализация на компаниите от руския индекс MICEX, чиито котировки са деноминирани в рубли, се е стопила с 58,4 милиарда долара от закриването в петък, съобщи  пресслужбата на индекса, цитирана от Ройтерс.
Вчера следобед пазарната капитализация ма MICEX е била 18,4  трилиона рубли (512,03 милиарда долара), което е спад спрямо  20,5 трилиона рубли в петък, се посочва в съобщението.
Сумата превишава парите, които Русия похарчи за подготовката на зимните олимпийски игри в Сочи миналия месец (51 милиарда долара), отбелязва Ройтерс.
 


Тагове: Русия, ЕС, санкция
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg