EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първа копка на интерконектора с Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа копка на интерконектора с Румъния

mail10:30 | 10.08.2012прегледи 1180 коментарикоментари 0


Много скоро ще се направи първа копка за изграждане на газовия интерконектор с Румъния. „Ако няма обжалване, това може да се случи още в средата на този месец”, уточни икономическият министър Добрев. Според  предварителните прогнози стартът  на строителството се предвиждаше за началото на май. Въпреки забавянето Добрев смята, че в рамките на мандата на правителството по връзката със северната ни съседка ще потече синьо гориво.

Дължината на газопровода на наша територия е около 15 км, като тя започва от края на нашата система в близост до Русе и стига до брега на самата река Дунав. После има около 2 км подводен преход и 7,5 км газопровод на румънска територия. Преходът под река Дунав ще бъде извършен по модерна технология, така че по никакъв начин да не се засяга плавателния режим.
До края на 2012 г. се очаква да се приключи с всички строителните работи, така че в началото на 2013 г. - най-късно до май, интерконекторът да бъде пуснат в търговска експлоатация. Капацитетът на връзката е между 0,5 и 1,5 млрд. куб. м годишно. Тя се финансира с 8,9 млн. евро европейски средства. Общият бюджет е около 24 млн. евро.

Забавянето на строителството на междусистемните газови връзки със съседните ни страни беше сред мотивите за отстраняването на министъра на икономиката и енергетикета Трайчо Трайков.
Физическото изграждане на връзката между газопреносните мрежи на България и Турция ще може да започне в края на тази или началото на следващата година, смятат експерти.
Изграждането на интерконектора с Гърция ще започне през 2013 г., след изготвянето на екологичните и техническите оценки. През юли Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция даде зелена светлина за изграждането на гръцко-български газопровод от Комотини до Стара Загора като одобри предварителното проучване за последствията за околната среда.
Газопроводът е с дължина 180 километра, като 30 от тях преминават през територията на Гърция. Тръбопроводът ще може да транспортира три милиарда кубични метра годишно като в бъдеще количеството може да достигне 5 милиарда кубични метра. Съоръжението се строи от компанията Интерконектор (Interconnector Greece Bulgaria), в която участват Българският енергиен холдинг (Bulgarian Energy Holding) и Ай Джи Ай Посейдон (IGI Poseidon) - консорциум между държавната гръцка компания за природен газ ДЕПА и италианската Едисон (Edison).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg