EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пълно разплащане с "Мини Марица-Изток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пълно разплащане с "Мини Марица-Изток"

mail08:20 | 29.04.2016прегледи 4854 коментарикоментари 0


До дни се очаква двете американски централи - "Контур Глобал Марица Изток 3" и ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" да се разплатят с "Мини Марица-изток" ЕАД за доставените въглища, съобщиха от пресцентъра на въгледобивното дружество. Според тристранните споразумения, Националната електрическа компания, ще преведе директно дълга на централите към държавните мини, след като Българският енергиен холдинг сключи договор за заем в размер на 535 милиона евро. Общата сума на задълженията на двете централи към мини Марица-Изток е малко над 356 милиона лева. Според Генчо Генчев, председател на КТ "Подкрепа" в мините, част от парите вече са били преведени по сметките на дружеството и то е започнало погасяване на своите задължения към държавата, банки и фирми. Преди Великденските празници, всички суми към доставчиците и контрагентите на "Мини Марица-Изток" ще бъдат изплатени, е обявил изпълнителният директор на дружеството Андон Андонов, цитиран от БНР.

Междувременно Контур Глобал Марица Изток 3 разпространи следното съобщение:

На 27 април влезе в сила изменението в Споразумението за изкупуване на електроенергия на КонтурГлобал Марица Изток 3, подписано на 7 март, с което цената за разполагаемост се намалява с 15%. Намалението ще бъде от пряка полза за крайните потребители и ще доведе до близо 50 млн. лв. годишни икономии за НЕК. Задълженията към Мини Марица Изток също бяха изцяло погасени, което ще позволи на мините да продължат изпълнението на инвестиционната си програма с пряк положителен ефект върху техните контрагенти, служители и местната общност.

“Пълното изплащане на задълженията на НЕК към нашата компания е един от най-ясните показатели, че правителството подобрява инвестиционния климат, и положителен сигнал към международните инвеститори. Процесът на предоговаряне протече в дух на взаимно уважение и разбиране. Намалението на цената за разполагаемост е финалната стъпка в процеса на предоговаряне на нашето дългосрочно споразумение. Това е приносът ни към решаването на проблемите в енергийния сектор, които българското правителство непрекъснато се стреми да разрешава. КГМИ3 напълно подкрепя този процес, който в крайна сметка ще доведе до по-стабилен енергиен сектор и ще осигури поносими цени на електроенергията за потребителите“, каза Гари Левсли, главен изпълнителен директор на КГМИ3.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg