EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пълна промяна на Женския пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пълна промяна на Женския пазар

mail07:30 | 06.06.2013прегледи 718 коментарикоментари 0


До есента най-старото тържище в София - Женският пазар, ще претърпи пълна промяна. Реконструкцията започва в края на юни и ще обхване 2/3 от площта му - от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф". Миналата година бе направен ремонт на участъка между бул. "Сливница" и ул. "Кирил и Методий".
Проектът включва изцяло нови постройки за търговците, настилки, канализация, водопроводи, топлопроводи и телефонна мрежа, осветление и видеонаблюдение. Притеснени търговци обаче веднага започнаха протести, че ще загубят хляба си, защото проектът предвижда по-малко на брой сергии. Главният архитект на София Петър Диков ги успокои, че конструкциите на новите постройки позволят лесно и бързо магазинчетата в тях да свиват и разтягат площта си според търсенето.
Дизайнът на четирите новите къщички от метал, стъкло и дърво ще придаде нова естетика на потъналия в мръсотия пазар. В тях по първоначален проект ще могат да се разполагат до 8 магазинчета по 15-20 квадрата едното, отделени с термопанели. Площта им обаче може да се свие и да побере повече търговци. Къщите ще бъдат свързани помежду си покрита с навеси площ, която ще се превръща в тематични базари на открито.
Най-важното е, че новите помещения ще отговарят на всички норми за продажба на храна, съобщи шефът на общинската фирма "Пазари "Възраждане" Николай Георгиев. И призна, че в момента контролните органи си затварят очите пред проблемите с хигиената и произхода на храните.
При пресечката с ул. "Кирил и Методий" ще има двуетажна сграда с галерия за различни видове изкуство - пластики, картини, реставрация, занаяти. Посетилите на място ще наблюдават как работят майсторите. На втория етаж ще има клон на банка, аптека, химическо чистене и други услуги, характерни за един пазар.
Преустройството на пазара предвижда забрана на движението на автомобили от двете страни. Зоната изцяло ще бъде пешеходна. Зареждането на търговските обекти ще става само нощно време. Запазват се и всички дървета в района. С модернизацията общината се надява мястото да стане и лесно управляемо. Сега Женският пазар е известен с това, че там лъжат в грамажа, могат да ви оберат, предлагат цигари без бандерол и съмнителни стоки. "Това не са традициите за софиянци. Искаме да разчистим пейзажа от всички криминогенни елементи", каза Георгиев. А това ще стане с повече контрол, поставяне на видеокамери и преподписване на нови договори с търговците.

източник:в. Стандарт


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150