EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пълна информация върху етикетите на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пълна информация върху етикетите на храните

mail16:50 | 07.12.2010прегледи 632 коментарикоментари 0


Заради рязкото нарастване на затлъстяването и диабета в Европа описанието на хранителната стойност върху опаковката на храните, продавани в ЕС, ще стане задължително, решиха днес европейските министри на здравеопазването, предаде Франс прес.
Документът, приет от министрите, отговаря отчасти на проектотекста, който Европейският парламент одобри на първо четене през юни, но не взема предвид искането на европейските депутати да бъде посочен върху етикета на месото начинът, по който е умъртвено животното.
Тази мярка бе подкрепена от много асоциации за защита на животните, обявили се срещу ритуалното клане, при което няма предварително зашеметяване на животното.
Европейското законодателство предвижда животните да бъдат зашеметявани преди да бъдат заклани, като изключение прави ритуалното клане.
Текстът, който отново трябва да бъде разгледан от Европейския парламент преди да бъде окончателно одобрен, предвижда задължително да бъдат упоменавани енергийната стойност и количеството на някои хранителни вещества като сол, мазнини, протеини и други, върху етикетите на хранителните стоки.
Текстът предлага да бъде задължително и посочването на страната на произход върху етикета, но само ако липсата на такава информация би заблудила потребителя. Посочването на страната на произход, което досега бе задължително за говеждото месо, сега трябва да обхване и свинското, агнешкото и пилешкото.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg