EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пчелният мед ще поскъпне

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пчелният мед ще поскъпне

mail15:30 | 13.02.2015прегледи 1997 коментарикоментари 0


Повишение в цената на меда с до 1-2 лева за килограм вече е факт на пазара, а причината е в по-ниските добиви през миналата година. Килограм манов мед достига на места в страната до 18 лева, докато миналата година цените бяха около 15-16 лева. Това обясни за Дарик председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов. Не липсват и измамниците на пазара. Порочна практика при търговците е да се разрежда медът с глюкоза, фруктоза и дори нишесте.
Заради лошото време през миналата година добивите от мед за паднали значително, което води и до повишаване на цената за килограм качествена продукция, обясни председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов.
Акациевият мед стига до цени от 11-13 лева за килограм, а мановият - 13-15 лева за килограм, а на места и до 18 лева/кг. Поскъпването се обяснява с недостига на количества. Цените на българския мед зависят от добивите, напомни Михайлов.
Сред най-честите измами на пазара е разреждането на меда с други продукти. Освен глюкоза и фруктоза, измамниците слагат към меда дори нешесте, каза Михайлов. „Най-често медът се декристализира, тоест разтопява се и тогава, когато той е истински, той кристализира отново. Но когато не е, той продължително време може да бъде в течно състояние", каза председателят на пчеларския съюз.
 

 


Тагове: пчелен мед, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg