EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Пчеларство и „Пчеломания” в Плевен и Добрич

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Пчеларство и „Пчеломания” в Плевен и Добрич

mail15:03 | 11.02.2016прегледи 2129 коментарикоментари 0


Сектор „Пчеларство“  отчита по-добри резултати спрямо предходната 2014 година. „За изминалата 2015 година пчелните стопанства в България бележат  ръст с над 11 %. Има окрупняване на пчелните стопанства и с около 27 % увеличение в броя на пчелните семейства. През 2015 г. производството на пчелен мед достига близо 11 400 тона.

На фона на тези цифри се откриват две мащабни изложения.

За 13-а поредна година Плевен събира пчеларската общност на традиционното Международно изложение "Пчеларство – Плевен 2016".

Във форума, който ежегодно представя тенденциите и новостите в пчеларския сектор, освен производители на мед от цяла България, ще се включат депутати от Комисията по земеделие в Европейския парламент и представители на бранша от съседни страни. 

Пчеларите ще получат разяснения за националната пчеларска програма за настоящия и следващия период до 2019 година, ще споделят новостите в биологичното пчеларство, ще се включат в различни конкурси. Производителите на мед ще дискутират идеи и предложения за преодоляване на разделението и общо представителство в пчеларския сектор като гарант за успешно развитие на пчеларството.

Следващия месец тринайсетото издание на специализираното изложение "Пчеломания" ще привлече в Добрич в дните между 17 и 20 март производители и търговци на мед и други пчелни продукти, съобщи Звезделина Иванова - изпълнителен директор на "Добрички панаир" АД, организатор на форума.

На изложението ще се предлагат и кошери, центрофуги и друго пчеларско оборудване, храни за пчелите-майки, ветеринарномедицински препарати, специализирана литература. Около 20 български фирми вече са потвърдили своето участие, очакват се изложители и от Сърбия, Гърция, както и българското представителство на компания от Полша - производител на поточни линии за пълнене на буркани с мед.

След ремонта на спортния комплекс "Простор", където ще се състои панаирът, има трудности в осигуряването на подходяща открита площ за изложителите, каза Звезделина Иванова. По думите й, ако общината обяви търг за терен за изграждане на комплекс за селскостопански изложения, "Добрички панаир" има готовност да участва в наддаването.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg