EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пчелар на година 2023

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пчелар на година 2023

mail07:15 | 06.12.2023прегледи 572 коментарикоментари 0


За 2023 година наградата Пчелар на годината бе присъдена на Красен Топалов, която той получи в производствената база на фирмата му “Органик Бий Продуктс“ ООД с бранд „Top's Honey“ в търговищкото село Алваново. Учредител и организатор на проявата е вестник „Пчеларство“. 

Top‘s Honey е най-голямото пчелно стопанство в България, като дейността му обхваща всички процеси – от пчелния кошер до бурканчето мед. Зад бранда ни стои цялата фамилия Топалови, потомствени пчелари от 1937 г., а съвременната пчеларска ферма създадена през 2009 година в Търговище.

60 от пчелините са разположени в Предбалкана (северната хълмиста и нископланинска ивица на Стара Планина и междинно звено между Дунавската равнина на север и същинската високопланинска част на Старопланинската зона).

Тук има изобилието на горска липа, рожков, акация, лавандулови полета, горски цветя, толкова важни за производството на пчелен мед.

Добитият мед се реализира на пазара под бранда Top‘s Honey в изцяло затворен цикъл на производство. Пчелното стопанство произвежда продукти като чист горски мед букет, горски мед с пита, крема мед, мед с джинджифил и куркума, мед с чили, мед с трюфел, хранителни добавки с прополис, пчелно млечице и прашец и тинктури.

Топалов е 24-тия член на „Клуб на пчеларите №1“. Историята на Клуба, пред десетки пчелари от страната и чужбина, представи Димо Димов - съучредител и съосновател на Българска академия по пчеларство.

По думите му първият номиниран пчелар за приза е в далечната вече 1999 г. Кирил Киров от Несебър полага началото на вече дългия списък на най-добрите пчелари в България.

Те „оцветяват“ цялата палитра на българското пчеларство – производители на пчелни майки и отводки, производители на специфични медове и пчелни продукти, предлагащи технологии и промишлено обслужване на кошерите, жени в пчеларството, съвременен маркетинг, инвентар и апитуризъм. 

„Разпределението по територията на България все още не е равномерно, но в близките години очакваме изяви в места, където има добри условия за пчеларство и наплив от млади, напористи майстори в занаята“, посочи Димов пред съмишлениците си.

Националния приз Красен Топалов печели с дейността си през годината и мисленето в перспектива, подчертано и от колегите му в сектора. Той има потомствена пчеларска ферма с над 5000 кошера, разположени в над 100 пчелина.

Занимава се с развъждане на българската медоносна пчела с над 4000 майки годишно. Топалов развива дейност в модерна производствена база за първична преработка и разфасоване на пчелни продукти. Предлага изключително разнообразна гама от продукти за крайния потребител, предлагани в 2 500 обекта. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg