EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин: „Не е хубаво да сте на студено”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин: „Не е хубаво да сте на студено”

mail13:30 | 27.05.2011прегледи 851 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че при разговори с премиера на Руската федерация Владимир Путин е казана репликата "не е хубаво да сте на студено", но не в смисъл на заплаха. Това каза премиерът в отговор на питане на народните представители Иван Костов и Иван Иванов от ДСБ за противодействие на заплаха за сигурността на страната, свързана с енергийните доставки.
"Имал съм няколко разговора с премиера Путин, държа да отбележа, че в един от тях водихме разговор относно газовата криза и действително подобна реплика от типа "Не е хубаво да сте на студено" е казана, но тя не е казана в смисъл, че видите ли, ако не изпълните другите проекти, ще ви оставим на студено", заяви Борисов. Той припомни, че преговорите за доставки на газ са трудни и отбеляза опитите за отстраняване на посредниците и за неутрализиране на последиците от подписаните лоши договори. Според него там се върви към успех. "Имахме тежки разговори с премиера Путин, но мисля, че в края на всичко това той разбра, че проектът "Бургас - Александруполис" не е изгоден за България и се съгласихме всички, че екологичната оценка е най-важната", добави още премиерът Борисов. Той отбеляза, че по отношение на АЕЦ "Белене" е предложил на руския си колега да отидат на място и да видят "какъв гьол има там".
Министър-председателят отбеляза също, че се работи много активно в посока на диверсификация на енергийните доставки и каза, че след обяд Българският енергиен холдинг ще подпише меморандум за сътрудничество с Westinghouse.
Европейската комисия вече ще преговаря с руската страна по "Южен поток" от името на държавите, участващи в проекта, отбеляза премиерът. По думите му особено важно за нас е изграждането на трансграничен реверсивен газопровод България - Гърция. Той отбеляза, че за проекта е осигурено финансиране от
Европейската енергийна програма за възстановяване в размер на 45 млн. евро. В момента се провеждат редица процедури за избор на изпълнител на ОВОС, подробен устройствен план, топографски проучвания, изготвя се технически проект. Очаква се газопроводът да влезе в експлоатация през 2014 година. Този срок е дълъг заради тромавите процедури, през които трябва да се премине, коментира премиерът. Той отбеляза, че се работи активно и по проекта "Набуко". България е изпълнила всичките си ангажименти по него, отбеляза Борисов.
В отговор на допълнителен въпрос премиерът заяви, че газовите договори са търговски договори и руската страна има нужда да продава своя газ и да получава пари за това. Като член на ЕС и на НАТО България е защитена в много голяма степен в подобни преднамерени неикономически действия, добави Борисов.
 


Тагове: Путин, Русия, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg