EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин „заключи” информацията от Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин „заключи” информацията от Газпром

mail14:00 | 13.09.2012прегледи 320 коментарикоментари 0


Шефът на руската Федерална антимонополна служба Игор Артемиев определи газовия гигант "Газпром" като "неефективна компания" и прикани държавата в случай на икономическа криза да не подкрепя тази групировка, разследвана от ЕК, предаде Франс прес. "Мисля, че нищо не трябва да му се дава", заяви Артемиев в интервю за руския в. "Комерсант", запитан какво ще стане, ако "Газпром" помоли за антикризисна държавна подкрепа. "Смятам "Газпром" за крайно неефективна компания, която има достатъчно пари и просто трябва да сложи ред в стопанството си", посочи той.
Вчера Владимир Путин постави под държавен контрол и защита руските "стратегически" предприятия, работещи в чужбина. Указът му бе издаден седмица след съобщение на ЕК, че започва разследване срещу "Газпром", напомня АФП.
По силата на указа стратегическите компании трябва да получат разрешение от правителството, за да предоставят информация за своята дейност, включително на чуждестранни служби и международни организации, по-специално за промяна в договори с партньори от чужбина. Указът на руския президент забранява на Газпром без съгласуване с упълномощени органи да предоставя информация за външнотърговската си дейност, да променя договори и да продава активи извън Русия, съобщи вчера говорителят на компанията Сергей Куприянов.
ЕК подозира например "Газпром", осигуряващ близо четвърт от европейската консумация на газ, че създава пречки за конкуренцията и манипулира цените в редица държави от Източна и Централна Европа, членки на ЕС, твърде зависими от доставките на руско "синьо гориво". На 4 септември Брюксел започна задълбочено разследване срещу "Газпром" за евентуална злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар. Разследването засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.
 


Тагове: Газпром, Путин
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1106