EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин съдейства за ремонта на АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин съдейства за ремонта на АЕЦ „Козлодуй”

mail13:08 | 22.10.2010прегледи 625 коментарикоментари 1


Руски товарен самолет с частите, необходими за шести блок на АЕЦ "Козлодуй", отлита днес за София. Това съобщават от централата и "Росатом".
Товарните автомобили от Козлодуй са подготвени и ще бъдат в състояние още днес да се отправят с товара си към централата.
Издаването на лиценза за превоз от Федералната служба за експортен контрол на Русия, както и разрешението от митниците, стана възможно благодарение на указанията на руския премиер Владимир Путин към компетентните държавни органи, дадени след вчерашния му разговор с българския министър-председател Бойко Борисов, се посочва в съобщението.
По време на разговора двамата премиери са обсъдили проблема и Путин се е ангажирал доставката да стане в най-кратки срокове.
За ускоряването на доставката се намеси лично и генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко, се посочва в съобщението.
Извънредното количество сервоприводи за системата за безопасност на блока, които пристигат днес, са били изработени за една от строящите се АЕЦ в Русия. Единствено Русия, която изпълнява мащабна програма за строителство на атомни електрически централи (в момента се строят 10 енергоблока) на своя територия, може да изпълни такава операция по спешна доставка, отбелязват от централата. При други доставчици срокът за доставката би бил еднакъв с този за изработката на пратката - 6-8 месеца, се посочва в съобщението.
Гаранционният срок на оборудването в АЕЦ "Козлодуй", което сега се подменя по спешност, е изтекъл ще преди три години.
Според изчисления на експерти, забавянето на ремонта на блока на АЕЦ можеше да доведе до загуби от 1.4 млн. лева дневно или общо между 250 и 330 млн. лева, ако доставката беше извършена в обичайните срокове.


 
Коментари
 
rumen - 22-10-2010 г. 13:28:28

Приятели, - Къде са сега апталите, дето лъжеха, че ядрената енергетика е губеща, а Русия ненадежден бизнес партньор...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg