EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин: Пикът на кризата премина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин: Пикът на кризата премина

mail16:36 | 03.12.2009прегледи 476 коментарикоментари 0


Пикът на финансовата криза е преминат, но пълното преодоляване на нейните последици изисква време, сила и "не малко пари", каза руският премиер Владимир Путин по време на пряк диалог с руски граждани, предаван по телевизията, съобщават световните агенции.
"Според някои експерти брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се свие с около 10 на сто. Промишленото производство също ще се понижи, най-вероятно с около 13 на сто (през 2009 година)", посочи Путин.
Премиерът заяви, че през последните пет месеца руската икономика е нараснала със средно 0,5 на сто месечно, изразявайки увереност, че тенденциите в икономическото развитие ще се подобрят в средата на 2010 година.
"Държавните корпорации не са нито добри, нито лоши. Те са необходимост", смята Путин и допълва,че Русия не бива да губи марката Лада, дори ако делът на чуждестранните партньори в АвтоВАЗ се промени.
 "Никога няма да се съгласим да извършваме единствено монтажни дейности. Производството в Русия трябва да бъде високо и не по-малко от 60-70 процента”, заяви премиерът.
Държавата и Renault може би ще инвестират повече, ако преструктурирането на АвтоВАЗ е успешно, и допълни, че вярва в светлото бъдеще на затруднената автомобилостроителна компания.
Руските усилия за спасяването на АвтоВАЗ не се различават от опитите на САЩ да спасят General Motors. "Ние дори не знаем какво са направили те (правителството на САЩ), колко пари са дали и по какви канали", заяви Путин.
"Новобогаташите забогатяха много бързо, но те не могат да управляват богатството си без да го излагат на показ през цялото време. Да, това е наш проблем. По съветско време някои богаташи демонстрираха парите си като си слагаха златни коронки на зъбите. Колите Lamborghini и другите скъпи дреболии - това просто са сегашните златни зъби, които се показват на
всички", коментира премиерът въпроса за руските богаташи.
Путин отбеляза, че членството в Световната търговска организация (СТО) остава стратегическа цел за правителството, въпреки впечатлението на руските власти, че поради неизвестни причини някои страни, включително САЩ, пречат на приемането на страната в организацията.
По темата за земеделието премиерът посочи, че работниците в селското стопанство са подкрепили икономиката на цялата страна, като резултатите са по-добри от очакваните в началото на годината, след като през 2009 г. в земеделския сектор са били влети общо 700 млрд. рубли кредитни средства, получени от различни източници.
Путин обърна внимание и на въпроса с реформата в енергетиката, заявявайки, че според някои твърдения няма смисъл от инвестициите в енергетиката, които бяха обещани от новите собственици при прехода, тъй като страната може да бъде изправена пред криза на свръх-производството на енергия. Тези аргументи обаче не са правилни на фона на темпа на възстановяване на руската и световна икономика. Русия не може да си позволи да изостане от развитието в енергийния сектор, подчерта той.
През следващите две години страната може да пусне в експлоатация нови енергийни съоръжения с капацитет 10 000 мегавата, допълни премиерът.
Той отбеляза също така, че правителството има големи планове в областта на атомната енергетика за мирни цели. "Ако през съветския период бяха построени 35 или 38 големи атомни реактора, то през следващите 10 години планираме изграждането на още 30 или 32", уточни Путин.
Ръководителят на руското правителство съобщи, че властите ще подкрепят ипотечния пазар, осигурявайки допълнителни 250 млрд. рубли, чрез които лихвите по ипотечни кредити да достигнат 10-11 процента./БТА/


Тагове: криза, пик, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg