EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин и Ердоган обсъдиха енергийни проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин и Ердоган обсъдиха енергийни проекти

mail16:00 | 17.11.2010прегледи 435 коментарикоментари 0


Руският премиер Владимир Путин и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган са провели телефонен разговор за енергийните проекти между двете страни, съобщиха турски медии, като се позоваха на пресслужбата на руското правителство.
Двамата лидери обсъдили въпроси, свързани с нефтопровода Самсун-Джейхан, и проекта за първата турска атомна централа в Аккую близо до Мерсин, която ще се строи от руската компания "Атоменергопроект". Споразумението за централата вече бе ратифицирано от Великото национално събрание на Турция, а сега предстои ратифицирането в руската Дума.
Русия ще инвестира около 20 млрд. долара в централата, а строителството ще започне след ратифицирането от Думата.
В. "Сабах" отбелязва, че в Анкара продължават пазарлъците във връзка с петролопровода Самсун-Джейхан, като се обсъждат предложенията на руските компании Роснефт и Транснефт.
Русия гарантира 25 милиона тона петрол за този проект, а италианската Ени, която е партньор в проекта, ще осигурява още 10 млн. тона от Казахстан и други страни.
Анкара иска да увеличи количествата на петрола, а Москва - да намали таксите за пренос и да получи данъчни облекчения.
Страните се подготвят да подпишат междуправителствено споразумение. Предвижда се да се построи и обща рафинерия в Самсун, за което също се водят преговори.
Източници в Турция коментират, че Владимир Путин се е ориентирал към проекта Самсун-Джейхан, след като не получил достатъчна подкрепа за проекта Бургас-Александропулис от България, където бе на посещение миналата седмица.
В телефонния разговор Путин и Ердоган са обсъдили и въпроси във връзка с хармонизирането на техническите параметри на проекта Южен поток, които са необходими за да започне строителството на тръбопровода, който ще минава през
териториалните води на Турция в Черно море, както и за сроковете.
Турция участва и в проекта за газопровода Набуко, включващ и България, който се очаква да намали влиянието на Русия в доставките на газ на европейските пазари.
Въпреки това Анкара се отнася положително към идеята Южен поток да преминава през нейната икономическа територия, коментират източници в Турция.
Руският премиер Владимир Путин също така е поздравил в телефонния разговор Ердоган по случай Курбан Байрам.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044